Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angelägen scenkonst om barnfattigdom

Riksteaterns ”Det är dyrt att vara fattig”, som handlar om barnfattigdom, iscensätts i Norrtälje under onsdagskvällen. Syftet är att rikta strålkastarljuset mot en av samhällets mest sårbara och utsatta grupper.

För att slippa berätta att man inte ens har möjlighet att ordna medhavd matsäck sjukanmäler man sig från skolutflykten. Fotboll är något som kompisarna håller på med – själv har man varken pengar till idrottskläder eller medlemsavgift. Det kostar på att vara barn och växa upp i en familj som inte har råd.

– Men det är också dyrt i längden för samhället, konstaterar barnläkaren och Norrtäljebon Tomas Engvall som medverkar i läsningen.

Onsdagkvällens läsning ”Det är dyrt att vara fattig” är ett samarbete mellan Riksteatern, Majblomman och Rädda Barnen, som har tagit fram uppgifter om att omkring 230 000 barn runtom i landet lever i fattigdom. Manuset är baserat på barnens egna berättelser och läses på ett tjugotal orter runtom i landet, av lokala politiker, skådespelare och andra personer med anknytning till turnéns orter.

– Barnfattigdomen är ett ökande problem. Jag har i mitt arbete stött på barn som inte fått sina mediciner eftersom familjen inte har haft råd att hämta ut dem, säger Tomas Engvall som också är ordförande i Majblommans lokala förening i Norrtälje.

Ensamstående mammor står för en stor andel av dem som ansöker om bidrag från Majblomman. De har inte har råd att ge barnen julklappar eller låta dem åka på sommarläger.

– Det är väldigt tungt. På 70-talet fick vi kanske fem ansökningar inför julen, nu har dessa ökat till 25 stycken. Men man får inte ge upp, man måste kämpa på, säger Tomas Engvall.

I läsningen i Norrtälje medverkar förutom Tomas Engvall politikerna Anita Engdahl (C) och Lenneke Sundblom (S), dramapedagogen Eva Kronvall, regissören Fabian Hedlund och sångaren och ordföranden i Roslagens vokalensemble Mats Ljunglöf.

– Det är viktigt att vi alla engagerar oss, det här är ett samhällsproblem. Fattigdomen finns även i vårt rika land och därför måste vi prata med politikerna och stötta denna utsatta grupp, säger Lillemor Broström vid Riksteaterföreningen i Roslagen.

Det stigmatiserande i att inte ha råd gör att många barn försöker dölja de omständigheter de växer upp under.

– Det är skämmigt. Man vill kanske inte tala om att man bor i ett garage med sin arbetslösa mamma. Vi måste värna om de här barnen, säger Lillemor Broström.

Efter läsningen följer ett samtal med publiken under ledning av Vivian Cardinal. Initiativtagare till projektet är Anna-Karin Palm.