Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Södergård lever med en hjärntumör

NT PLUS+ Läkaren Anders Södergård har han skrivit en bok om livet med en tumör som följeslagare.

Den 1 april 2006 ändrades Anders Södergårds liv totalt. Han var 25 år, pluggade medicin och livet lekte.

Efter ett spinningpass den där dagen fick han en fruktansvärd huvudvärk. Han trodde först att det var vätskebrist, men det visade sig att han hade en hjärntumör. Den var 4,5 centimeter stor och bara halva kunde avlägsnas under den nio timmar långa operationen.

När han vaknade upp var han halvt förlamad och hade drabbats av afasi.Anders Södergård kunde skrivas ut från sjukhuset två månader efter den första huvudvärken. Han var tolv kilo lättare och hade ytterligare en tuff tid framför sig med bland annat strålbehandling.

Men han kom tillbaka. En bidragande orsak är låten som han lyssnade till på radio den där första natten efter diagnosen, säger han. Det var Monty Pythons ”Always look att the bright side of life”. Han såg låten som ett budskap om att man kan lära sig att hitta det positiva – och själv välja att fokusera på det. För ingen kan ge några garantier om vad framtiden har med sig.

– En sekund, en diagnos och livet tar en ny vändning, säger Anders Södergård som numera går på regelbundna kontroller.

Hittills har tumören inte förändrats något sedan operationen. Det är så hans typ av tumör uppför sig. Den kan hålla sig lugn i många år. Men plötsligt kan den vakna till liv igen.

– Det kan ske när som helst, ingen vet i förväg, säger Södergård som sedan i våras har sin läkarlegitimation klar.

Anders Södergård har gått vidare med livet. Fram till i september jobbar han på Tiohundra i Norrtälje. Han har hand om kommunens särskilda boenden.

Han har också valt att berätta för andra om vad han gått igenom. Han har intervjuats i både radio, tv och tidningar. NT hade en intervju med honom när han jobbade på Norrtälje sjukhus 2010. Han har också haft föreläsningar för livstidsdömda på Norrtäljefängelset, för landets AT-läkare och för cancerpatienter. En föreläsning är planerad till Roslagen s sparbank i höst.

Och nu har Anders Södergård även skrivit en självbiografisk roman. Strålmannen heter den. De första 300 sidorna beskriver året då han gick från frisk, stark och odödlig 25-åring till att bli dödssjuk hjärncancerpatient.

Därefter följer 130 sidor som är lite som en klokbok där han berättar om hur han ser på sitt liv utifrån dagens perspektiv.

Han är inte friskförklarad men han känner sig frisk. Egentligen kan man säga att livet leker igen för Anders Södergård.

Det vill säga: om man bortser från tumören.