Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borgs förklaring inte helt trovärdig

Finansminister Anders Borg (M) gör en mycket stor sväng i den vårbudget han presenterade i går. Från att i höstbudgeten sänkt inkomstskatterna för att stimulera efterfrågan, vänder han nu i vårbudgeten 180 grader och höjer istället skatter.

Och detta trots att det bara är fyra månader sedan höstbudgeten antogs av riksdagen. Anders Borgs förklaring är att höstbudgeten gäller för i år medan vårbudgeten innehåller förslag som skall finnas med i höstbudgeten för 2015. Han menar också att det under 2014 behövs stimulanser för att få igång den svenska ekonomin, men att ekonomin 2015 har fått så bra fart att några stimulanser inte längre behövs.

Det låter inte helt trovärdigt. För även om konjunkturen är på väg uppåt, och den ekonomiska politiken därför bör läggas om, så är omläggningen väldigt stor. Det borde varit bättre med en mjukare omställning av den ekonomiska politiken, som en lite mindre höjning av jobbskatteavdraget i år, och en liten mindre skattehöjning nästa år.

Anders Borg har säkerligen flera skäl till denna stora omsvängning. Viktigast är troligen att skapa problem för Socialdemokraterna. När det gäller ekonomisk politik har alliansregeringen högre trovärdighet än Socialdemokraterna, och den vill man behålla. Genom att vara så tydlig när det gäller att hur reformerna i nästa års budget skall finansiera vill Anders Borg dels stoppa Socialdemokraternas försök att utmåla alliansregeringens ekonomisk politik som vårdslös, dels tvinga Socialdemokraterna att finansiera alla sina vallöften krona för krona.

Denna taktik märktes tydligt i gårdagens budgetdebatt i riksdagen. Där frågade Anders Borg flera gånger Socialdemokraternas företrädare Fredrik Olovsson hur hans parti skulle kunna klara överskottsmålet, och samtidigt ha råd med alla de reformer som de rödgröna partierna vill genomföra.

Fredrik Olovsson hade inget svar, utan försökte istället måla ut alliansregeringens politik som misslyckad, något som inte lyckades så bra. Något svar lär inte heller komma i den skuggbudget som Socialdemokraterna skall presentera om två veckor. Trots den stora och ganska svårförklarade omsvängningen i den ekonomiska politiken lär därför Anders Borg och alliansregeringen fortsätta att ha större trovärdighet än Socialdemokraterna på detta område.

Det mesta i vårbudgeten har varit känt sedan länge, som satsningarna på skolan och cancervården, utbyggnad av bredband på landsbygden, ökat stöd till affärer och mackar i glesbygd och förändrade sjuklöneregler för småföretag.

Framför allt det sistnämnda förslaget kan ge tusentals nya jobb när småföretagen nu vågar nyanställa. Att Socialdemokraterna trots detta hävdar att vårbudgeten inte innehåller någon politik för nya jobb visar hur lite man i detta parti kan om företagande.