Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borg borde byta debattaktik

Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S) är de två huvudkandidaterna till att bli finansminister efter höstens val. Båda är kunniga och väl pålästa. Båda är duktiga debattörer.

Annons

Därför var det en stor besvikelse att se debatten mellan dem i söndags kväll i Agenda i SVT. Båda ägnade nästan all debattid till att svärta ner den andras politik: Magdalena Andersson hävdade att Anders Borg hade raserat den svenska ekonomin genom skattesänkningar, medan Anders Borg hävdade att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle rasera den svenska ekonomin om de kom till makten. Ingen av dem brydde sig om att besvara den andres angrepp.

Det är bara att hoppas att den här debattaktiken inte används mer under denna valrörelse. Det är tråkigt och meningslöst att lyssna på en debatt där ingen av debattörerna svarar på den andres frågor. Det gör att väljarnas nidbild av käbblande politiker bekräftas.

Det är också svårt att förstå varför Anders Borg och Magdalena Andersson väljer den här debattaktiken. Framför allt gäller det Anders Borg. Han borde ha mycket lätt för att visa att Magdalena Andersson är helt ute och cyklar när hon kritiserar alliansregeringen för att statens finanser går med underskott. Att försöka få igång ekonomin genom underbalansera budgeten är en mycket vanlig ekonomisk politik, som brukar kallas Keynesiansk efter den brittiske ekonomen John Maynard Keynes. Socialdemokraterna förespråkar ofta denna politik, även om man brukar föredra höjda bidrag i stället för skattesänkningar.

Det är en sådan efterfrågestimulerande politik som Socialdemokraterna just nu vill ha på EU-nivå. Att Magdalena Andersson därför kritiserar Anders Borg för att alliansregeringen för en sådan politik i Sverige är därför mycket konstigt. Det borde också Anders Borg ha talat om, istället för att gång på gång peka på hur splittrade de rödgröna partierna är.

Detta är förvisso sant. Och allt tyder på att de rödgröna får mycket stora problem att komma överens om en ansvarsfull ekonomisk politik. Men att bara gång på gång peka på detta lär knappast räcka till en valseger för alliansen. Den taktiken får svårt att hålla.

Bättre är då att peka på alla brister i den socialdemokratiska politiken. Socialdemokraterna har till exempel satt upp ett mål om att Sverige 2020 skall ha den lägsta arbetslösheten i EU. Trots detta vill man fördubbla både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 25 år, förslag som återkom i den skuggbudget partiet presenterade i går. Dessa förslag skulle dels skulle öka företagens skattebörda med många miljarder och därmed innebära färre arbetstillfällen, dels göra det ännu svårare för unga och invandrare att få arbete.

Hur en sådan bakvänd politik kan ge fler jobb borde Magdalena Andersson tvingas förklara nästa gång hon hamnar i en tv-debatt.