Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans lämnade redlös 13-åring

Ambulanspersonalen lämnade kvar en berusad 13-åring på en fest i Norrtälje. Varken polis eller föräldrar kontaktades.

Nu har flickans pappa polisanmält ambulansföretaget.

– Det här får inte hända igen. Det är därför vi har anmält, säger han.

Det var på höstlovet det hände. Den då 13-åriga flickan blev övertalad att följa med på en fest i Norrtälje.

– Jag ville egentligen inte gå dit. Det visade sig vara en jättestor fest. Det var massor av folk i 15-18-årsåldern där och nästan alla var fulla, säger hon.

De äldre ungdomarna bjöd på alkohol och flickan hade svårt att säga nej.

– Det var så många där så jag föll väl för grupptrycket. Jag blev så full att jag inte kunde stå. När jag började få kramper i hela kroppen ringde de ambulans.

Vissa delar av kvällen minns hon bra, annat har kompisarna återberättat.

Ambulanspersonalen som kom tog flickans blodtryck och ringde sedan en läkare för att rådgöra. Besluten som sedan fattades har nu landat i en anmälan hos Norrtäljepolisen.

– De lämnade min dotter. De körde henne inte till sjukhuset och de kontaktade varken polisen eller oss. Det var först två veckor senare, när vi fick ett brev från socialen, som vi fick veta vad som hade hänt, säger flickans pappa Janne Carlsson som först inte tänkte anmäla händelsen.

– Ungdomar testar, det är inget nytt. Samtidigt måste man reagera. Inte bara för vår flickas skull utan för alla. Det är lätt att föreställa sig vad som kan hända om en ung flicka lämnas redlöst berusad, säger Janne Carlsson.

Jan Hesselberg, regionchef vid Samariten AB, som driver ambulansen i Norrtälje, kan inte kommentera ärendet i detalj med hänvisning till patientsekretess.

– Det enda jag kan säga är att de uppgifter som kommit ut i media och de uppgifter som vi har om händelsen skiljer sig åt, säger han och menar att ambulanspersonalen har följt de medicinska rutiner och riktlinjer som finns.

Ambulanspersonalen har ingen skyldighet att larma polisen om de misstänker att ett barn kan ha farit illa – däremot måste de göra en anmälan till sociala myndigheter, vilket också har skett i detta fall.

– På platsen har man haft haft en dialog per telefon med SOS-läkare och dagen efter har man skrivit en orosanmälan till sociala myndigheter. Det finns inget medicinskt ärende i det här, säger Jan Hesselberg.

Norrtäljepolisen har inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel.