Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Altartavlan som ger en ny bild av skapelsen

På pingstafton invigs den nya – och omstridda – alternativa altartavlan i Rådmansö kyrka. – Vi vill göra det lättare för vår tids människoratt relatera till Fadern, skaparen, säger kyrkoherde Anders Skagerström.

Stjärnor och planeter omger trädet som en vind tycks blåsa igenom.

Skapelseberättelsen var konstnären Katarina Axelssons utgångspunkt för den nya, alternativa altartavlan.

– Människor behöver andligt stöd, det finns ett behov av andliga tillflyktsorter, säger Katarina Axelsson.

Altartavlan är en del

i den omfattande renovering av Rådmansö kyrka som pågick under hela 2015. Till altartavlan har Katarina Axelsson även målat en triptyk som också symboliserar skapelsen och som för tankarna till medeltida altarskåp.

Inför arbetet fördes en dialog mellan konstnären och kyrkan, om vad verken skulle förmedla.

– Vi har låst in Gudsbilden. Vi behöver en poesins värld som kan hjälpa oss att leva. Det räcker inte med vetenskap. Vi måste få tänka och reflektera i djupare banor kring vår tillvaro, vid sidan av deklarationer och Flygfyren, säger Anders Skagerström.

Rådmansö kyrka arbetar aktivt för att locka fler besökare, understryker Anders Skagerström.

– Med den nya altartavlan vill vi tillföra fler dimensioner, säger han.

Han är medveten om att initiativet inte uppskattas av alla.

– Det är oerhört kontroversiellt i vissa kretsar. Men det här handlar inte om att byta ut ordinarie altartavla utan tvärtom att lyfta fram den, säger Anders Skagerström.

Den nya altartavlan är tänkt att användas vid olika tillfällen och årstider, som nu till pingst. Den kan lätt lyftas på plats framför ordinarie altartavla med den knäböjande Maria och den lidande sonen på korset.

– Kanske kommer man att se på den gamla altartavlan med nya ögon, säger Anders Skagerström.

Katarina Axelsson bor i Frankrike, i Rouen i Normandie. Ateljén är placerad mitt ute i en lövskog, med gamla ekar och bokträd.

– Jag jobbar sedan länge med skogar och ljus. Skogen är formmässigt så otroligt rik och berättar det betraktaren vill att den ska berätta, säger hon.

Katarina Axelsson, som

har sina rötter i Småland och i Vaxholm och Möja i Stockholms skärgård, är imponerad av Rådmansö kyrkas ambitioner att göra kyrkan tillgänglig för fler. Här kan man ägna sig åt en stunds avkoppling eller arbeta, kyrkan har fiberkabel.

– Det är jättestrongt att man slår på stort. Men sedan är det ju upp till var och en att faktiskt komma hit, säger Katarina Axelsson.

På pingstafton klockan 15 invigs altartavlan, till tonerna av kammarmusik.