Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt inför Sthlm fields

Artister i absoluta världsklass och 50 000 besökare. Med nya Sthlm Fields får huvudstaden en ny jättefestival som anordnas fredag 30 maj.

Annons

Minns ni 1990-talet? Hur Metallica och Guns N Roses slogs om titeln som världens största rockband? Med lite drygt 20 års perspektiv kan man väl säga så här: Metallica vann. Fredagen den 30 maj agerar bandet dragplåster på den nya festivalen Sthlm Fields i Stockholm.

Thrash-gruppen från Kalifornien är stora. Så stora att arrangerande Live Nations styrelseordförande Thomas Johansson menar att de väntade in Metallica för att kunna sätta deras namn överst på affischerna.

– Pusselbitarna har fallit på plats. Det här är ett fint, stort område mitt inne i stan. Det här fick vi klart med stan för tre år sedan och nu fick vi klart med den artist som ville börja med. Ska man sälja 50 000 biljetter krävs det artister på Metallicas nivå, sade han till TT när festivalen presenterades i april.

Metallica var i Sverige senast 2011 som en del av turnén The Big Four där Anthrax, Slayer och Megadeth ingick som de tre lite mindre fjärdedelarna. Till Sthlm Fields kommer även Slayer och kultbandet Danzig och en rad nyare hårdrocksband som Mastodon och Gojira. Dessutom spelar de tre svenska banden Spiders, Cult of Luna och Ghost.

– De två förstnämnda känner jag inte till. Men Ghost är fantastiska. Det är en ära att få spela med dem. Deras shower är verkligen annorlunda, säger Metallicas frontfigur James Hetfield till Expressen.

Metallicas senaste album (om man inte räknar det fotknölssågade samarbetet med Lou Reed) kom 2008 och bandet har lovat att en ny skiva är på gång. Men som vanligt när bandet går in i studion vill dess medlemmar ut på vägarna.

Förväntade sig udda val

Spelningen i Stockholm är en del av metalgiganternas publikfriande Metallica by request-turné där alla som köper biljetter får vara med och rösta fram låtlistan.

– Personligen tycker jag att ju större risk, desto bättre. Med tanke på att vi har gjort alla låtar vi har spelat in tillgängliga i omröstningen så trodde vi nog att saker och ting skulle bli lite galnare. Jag förväntade mig nog fler udda val, säger trumslagaren Lars Ulrich till Aftonbladet.

De spelar på Sthlm Fields

Metallica, Slayer, Danzig, Mastodon, Ghost, Gojira, Cult of Luna, Spiders.

Metallica låtlista på Sthlm Fields

Här är låtarna som leder omröstningen inför Metallicas spelning i Stockholm (listan är från den 28 maj)

"Master of puppets"

"One"

"For whom the bell tolls"

"Fade to black"

"Seek and destroy"

"Battery"

"Enter Sandman"

"Sad but true"

"Welcome home (sanitarium)"

"Nothing else matters"

"The unforgiven"

"Ride the lightning"

"Creeping death"

"Blackened"

"...And justice for all"

"Harvester of sorrow"

"Whiskey in the jar"

"Wherever I may roam"

"The four horsemen"

"The memory remains"

"Hit the lights"

"Whiplash"

"Fight fire with fire"

"Fuel"

"Orion"