Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler väljer att köpa mat på nätet

Ica Norrköp lanserade sin e-tjänst för två år sedan och ser ett stort intresse. Nu följer fler matbutiker i Norrtälje samma trend.

Enligt statistik från Svensk digital handel ökade matförsäljningen på nätet med 38 procent under år 2013 och utvecklingen förväntas fortsätta. Ica Norrköp i Norrtälje lanserade sin e-tjänst redan för två år sedan och ser i dag ett ökat intresse.

– Initiativet kom ifrån att vi hade väldigt många plockordrar från bland annat pensionärer och tänkte att vi kunde effektivisera och utveckla det med hjälp av internet, säger Tobias Larsson som är butikschef och har arbetat i matbutiken sedan 1991.

Allt mynnade ut i en handelslösning där kunden kan beställa sina varor på nätet och butikspersonalen plockar ihop det. I dag är det däremot inte bara pensionärer som är intresserade, utan även barnfamiljer och många fler.

– Trenden går mot att folk vill lägga allt mindre tid på att handla mat, säger Tobias Larsson.

Maten kan levereras ut till kunden, men butiken har också en ”drive through” där man kan plocka upp sin matkasse vid lastkajen. I dagsläget har Ica Norrköp utkörning och avhämtning två dagar i veckan.

– Butiken är inte så stor till ytan, så det här är ett sätt för oss att nå ut till fler kunder, säger Tobias Larsson.

Den senaste tiden har han märkt av ett ökat intresse och fler utkörnings- och avhämtningsdagar kan bli aktuellt.

– Vi startade blygsamt, men sedan dess har det bara blivit fler och fler.

I nuläget tar butiken 75 kronor för att plocka ihop varorna och 75 kronor för att köra ut dem inom Norrtälje. Enligt Tobias Larsson har de inte behövt ta in mer personal, men däremot har de gått upp i antal timmar.

– Systemet är väldigt effektivt, så i dagsläget klarar vi oss med den personal vi har, säger han.

Beslutet att starta e-handel ser han som helt rätt val.

– Vi var tidigt ute, men kände att vi ville vara med från början och ha en stabil kundkrets när alla andra butiker väl satte i gång, säger Tobias Larsson.

Redan under 2015 kan Ica Norrköp få konkurrens av Ica Flygfyren som likt många andra Ica-butiker planerar en utvecklad e-handel.

– Det är en jättemöjlighet. Vi ser det som en ny försäljningskanal för våra kunder. Redan nu har vi ett stort intresse för våra färdiga matkassar. Där ligger vi i topp av alla kvantum-butiker i Sverige, säger Flygfyrens butikschef Magnus Aronsson.

Coop i Norrtälje har i dagsläget inga planer på e-handel, men erbjuder också färdiga matkassar som beställs på nätet och som innehåller ingredienserna till ett antal måltider. Under 2015 kommer däremot Coops e-butik att utvecklas i flera andra städer. Willys i Norrtälje har heller inga planer för just e-handel, men har däremot ögonen på trenden.

– Det är inget planerat i dagsläget, men vi stänger ingen dörr för framtiden, men som lågpriskedja är vi väldigt måna om att behålla prisnivåerna, säger Johanna Eurén, presskontakt.

Ica satsar på E-handel

Ica kommer satsa mer på e-handeln under 2015 och har utvecklat en ny e-handelslösning som just nu testas.

I dag finns fyra Ica-butiker i Östergötland som använder den nya plattformen, som sedan planeras att spridas vidare till fler butiker. De så kallade pilotbutikerna är Ica Nära Boxholm, Ica Nära Fornåsa, Ica Nära Tjällmo och Ica Supermarket Åtvidaberg.

E-handeln i de olika butikerna kommer att se olika ut beroende på butikens sortiment. Ica-handlarna kommer dessutom själva välja om de ska erbjuda utkörning eller bara upphämtning av varorna i butik.

Befintlig personal och lokaler planeras att användas för tjänsterna.

Handlarna kommer själva att sätta priset på den nya tjänsten, vilket gör att det kan variera butiker emellan.

I de nuvarande pilotbutikerna kommer det nya systemet att utvecklas med hjälp av handlarna själva och kunderna. Målet är att fler butiker ska ansluta sig till det nya systemet under 2015. Däribland Ica Flygfyren i Norrtälje.