Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler maneter i haven

Överfiskning och förändrade vattentemperaturer får antalet
maneter att öka drastiskt. Det menar en amerikansk expert, som
uppmanar turister att ta reda på mer om riskerna.

Härliga stränder och varmt, turkost vatten. Maneter hör inte direkt till bilden av den perfekta dagen vid havet. Men det är en verklighet som allt fler turister kan tvingas vänja sig vid. Populära resorter världen över ser nu en ökad aktivitet bland maneter, enligt den amerikanska experten Lisa-Ann Gershwin, som skrivit en bok om maneter; Stung! On jellyfish blooms and the future of the ocean.

-Franska och Spanska rivieran, Chesapeake Bay, Det stora Barriärrevet, Hawaii, några av siffrorna är slående, säger hon till CNN och ger ett exempel:

-På Hawaii har ibland 800 eller 1 000 personer blivit brända under en enda dag. I Spanien eller Florida har det inte varit ovanligt de senaste åren att en halv miljon människor kan bli brända under ett manetutbrott.

Utfiskning en orsak

Att maneter har blivit vanligare i haven de senaste decennierna är ingen hemlighet. Orsaken tros vara utfiskningen av vissa fiskarter, särskilt sådana som äter plankton och fiskyngel. Eftersom maneterna har samma föda ökar de i antal i takt med att konkurrensen om maten försvinner. Varmare vatten, och miljöförstöring tros också vara bidragande orsaker.

Men problemet växer för både fiskeindustrin och turismen.

-Fler och fler platser i världen som har problem med maneter utvecklar nu system som kan förutspå maneter så att turister vet när det är säkert, säger

Lisa-Ann Gershwin.

Var medveten

Det finns mer än 2 000 arter av maneter, vissa är helt ofarliga och andra är till och med dödliga. Enligt Lisa-Ann Gershwin är det svårt för turister att informera sig om riskerna. På många platser är myndigheter och turistanläggningar antingen omedvetna om riskerna som badande turister utsätter sig för, eller så vill man helt enkelt inte berätta.

-Turister måste vara medvetna om lokala risker själva och inte tro att någon kommer att ge dem informationen de behöver, säger hon.

Enligt Lisa-Ann Gershwin tyder det ökade manetbeståndet på att världens hav är i obalans.