Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler gör RUT-avdrag

Kommuninnevånarna gjorde avdrag för hushållsnära tjänster för nästan 10 miljoner under 2013. Det är två miljoner mer än 2012.

Annons

2 413 personer gjorde avdrag för hushållsnära tjänster 2013. Det så kallade RUT-avdraget som innebär en skattereduktion på 50 procent på den utförda tjänsten kan användas vid bland annat barnpassning, trädgårdsarbete samt matlagning och klädvård.

Den vanligaste RUT-tjänsten är dock städning och då framförallt flyttstädningar.

– Vi märker att det ökar och det är allt fler barnfamiljer som nyttjar tjänsten, säger Peter Nilses som sedan ett år tillbaka driver företaget Rutstäd i Norrtälje.

RUT-avdraget har inneburit att det numera finns många aktörer på marknaden och i Norrtälje.

– Det är väldigt tuff konkurrens och just nu råder lite av priskrig. Då får man hitta andra sätt att konkurrera, säger Peter Nilses på Rutstäd som marknadsför sig som ett miljövänligt alternativ.

Kritiken mot RUT-avdraget handlar främst om att det skulle vara en subvention av tjänster som bara nyttjas av ett fåtal.

– Men skulle det tas bort nu skulle många bli arbetslösa. Dessutom skulle det öppna för en stor svart marknad, säger Peter Nilses som tror att vi kommer se en ökning av avdragen i Norrtälje i framtiden.

– Många Stockholmare som flyttar hit är vana att ha den här tjänsten, så de kommer använda den här också.