Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler campar i Sverige

Fler och fler lockas till svenska campingplatser. Både gästnätter och antalet husbilsnätter ökar. Ett mer varierat utbud är en del av förklaringen.

Svensk camping hade ett riktigt rekordår 2013. Antalet gäster ökade med 3,3 procent till 14,5 miljoner, enligt nya siffror från Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR). Det är mer än någonsin tidigare. Antalet husbilsnätter har ökat med hela 42 procent de senaste fyra åren.

- Framgången beror på att campingplatserna har satsat på att erbjuda många olika typer av upplevelser. Här finns allt från vildmarksdestinationer till bekväma resorter, säger Lars Isacson, vd vid SCR.

Främst är det norska gäster som bor på camping i sommar, hela 67 procent av norrmännen som kommer hit campar. Nederländska och tyska besökare campar också gärna.

Sverigeguide

Länet som hade flest gästnätter på campingar förra året var Västra Götaland, följt av Halland och Kalmar.

Den som vill uppleva Sveriges natur får nu också hjälp av en ny gratisguide. SJ lanserar en digital guidebok för ett mer hållbart resande. I "SJ:s lilla gröna" finns tips på allt från små ekologiska livs till vegetariska restauranger och utflykter - landet runt. Farmer med lammsafari, kajakturer i Lysekil och matvandringar i urskog hör till aktivitetstipsen. Det är resenärerna som bidragit till de drygt 400 tipsen. Guideboken kan laddas ned gratis på:www.sj.se/lillagrona.