Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt du behöver till en lyckad påskmiddag

Här är Åtellets köksmästare Stefan Svenssons recept på en lyckad trerätters påskmiddag.

När man ska bjuda på påskmiddag hemma tycker Stefan Svensson att man ska göra det enkelt för sig.

Till Norrtelje Tidnings läsare har han komponerat en trerättersmeny som även fungerar bra på buffébordet.

– Vill du bjuda på en trerätters så gör den gärna som en buffé med lite olika skålar på bordet i stället för enskilda tallrikar. Det blir mer uppsluppen stämning när man skickar runt maten och ingen behöver springa iväg för att lägga upp nästa rätt, säger Stefan Svensson.

Löjromstarteletter

Sex tartelettskal. Finns att köpa färdiga men det går såklart utmärkt att baka pajskalen själv om du vill.

Fyllning

2 dl mjölk

2 st ägg

200 g Fogdöost eller någon annan favoritost till exempel västerbottensost

Gör så här: Blanda alla ingredienser till fyllningen och fyll i formarna. Baka i 200 grader tills pajerna är gyllenbruna och fyllningen har stannat.

Citroncreme

1 st citron

Salt

1 dl crème fraiche

Gör så här: Riv i skalet från citronen ner i creme fraichen. Vispa tills det blir tjockt. Smaka av med salt och citronsaft efter smak. 100g löjrom (eller annan rom om du önskar) Lägg en klick citroncreme på varje tartelett. Toppa med löjrom. Garnera med hackad rödlök, gräslök och dill.

Lammsadel

2 st finhackade gula lökar

5 st vitlöksklyftor finhackade

4 st kvistar rosmarin

6 st kvistar timjan

Skalet av en citron

4 msk dijonsenap

1/2 dl olivolja

Gör så här: Skär tunna snitt i kappan på lammsadeln som ett rutmönster. Stek med kappan nedåt i varm panna. Gnid in kappan med kryddorna samt salt och peppar. Stek köttet i ugn 140 grader till en innertemperatur på 58 grader. Tag ut och låt vila ca 10 minuter. Skär loss köttet från benen och servera med rostade rotfrukter samt till exempel rosmarinsky.

Rabarberpaj med italiensk maräng

Pajdeg

1 tsk bakpulver

200 g smör

1 dl socker

1 st ägg

6 dl vetemjöl

Gör så här: Blanda allt i matberedare och avsluta med att hälla i ägget sist. Kyl degen i 1 timme. Klä degen i en pajform, nagga degen och frys den sedan i 30 minuter.

Mandelfyllning

100 g smör

4 st ägg

400 g mandelmassa

Gör så här: Riv mandelmassan och blanda med smöret och äggen. Lägg fyllningen i botten av pajen som stått i frysen.

Rabarberfyllning

½ msk potatismjöl

4 msk socker

500 g rabarber

Gör så här: Skär rabarbern i bitar och blanda med potatismjöl och socker. Lägg rabarbern ovanpå mandelfyllningen och baka pajen i ca 25 minuter på 200 grader.

Italiensk maräng

100 g vatten

150 g äggvita (ca 5st äggvitor)

30 g socker

300 g socker

Gör så här: Koka upp den första mängden socker med vattnet till 120 grader. När sockerblandningen når 110-115 grader varm börjar du vispa äggvitan med resten av sockret. Vispa tills äggvitan är tjock och du kan vända bunken upp och ned utan att den åker ur. När sockerblandningen är 120-125 grader vispar du i den i äggvitan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills marängen är sval.

När du ska servera spritsar du fina toppar av marängen på pajen. Om du har en gasolbrännare kan du bränna på marängen till en gyllene färg.