Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolelever i länet ska lära sig att hantera depression och förebygga självmord

Landstinget satsar 15 miljoner kronor i ett projekt för att få unga att hantera depression och förebygga självmord.
Tusentals elever i Stockholms län deltar i projektet för att få träning i psykisk hälsa.

Annons

Unga ska lära sig att hantera psykisk ohälsa.

Metoden "YAM" som står för Youth Aware of Mental Health har enligt landstinget visat sig effektivt mot psykisk ohälsa bland unga i flera nadra europeiska länder.

– Vi bygger ut den psykiska hälsovården inte minst för unga men vi behöver göra mer, för att förebygga psykisk ohälsa och minska risken för i värsta fall självmord. Det är där den självmordspreventiva medvetandeträningen,YAM, kommer in, säger Jessica Ericsson (L), ordförande i landstingets hälso- och psykiatriberedning i en kommentar.

Projeketet riktar sig till skolungdomar i årskurs 7 och 8 och genomförs under tre år i Stockholms län, fram till 2018. Satsningen omfattar 5 miljoner kronor per år. Alla skolor i länet har tillfrågats om att medverka.

Förhoppningen är att programmet ska bli permanent.

– Om det visar sig så framgångsrikt som vi hoppas bördet givetvis permanentas och finnas på alla skolor, för alla unga i Stockholmslän, säger Jessica Ericsson.

Projektet startade redan höstterminen 2016 och hittils har drygt 3 000 elever i 25 skolor och 127 klasser fått "YAM träning". I höst fortsätter projektet att utvecklas då 2 500 elever i 93 klasser ska delta.

Mer läsning

Annons