Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkansstyret säger nej till folkomröstning – NT sände live

Artikel 4 av 43
Småskolornas framtid
Visa alla artiklar

Samverkansstyret (S, C och MP) säger nej till folkomröstning angående nedläggningar av småskolor i glesbygden i Norrtälje kommun.
– En förlust för demokratin, säger Daniel Swartling, förälder och en av intitiativtagarna till namninsamlingen som gav 7 040 underskrifter.

Annons

Den 3 april ska kommunfullmäktige fatta slutgiltigt beslut om att bifalla eller avslå en folkomröstning. Om det blir ett bifall kommer en folkomröstning kring den nya skolstrukturen att genomföras tidigast i höst. Resultatet blir sedan rådgivande till kommunfullmäktige som sedan beslutar i frågan. Vid den tidpunkten har dock redan skolan på Björkö-Arholma hunnit stänga.

På måndagseftermiddagen höll Samverkansstyret presskonferens inför kommunstyrelsens sammanträde då förslag till beslut om folkomröstningen skulle upp på bordet. Skolstrukturen innebär bland annat nedläggning av småskolorna på Björkö-Arholma och Rånäs.

– Vi kommer att rösta nej till folkomröstning. Beslutet om skolstrukturen har redan tagits av en bred majoritet i fullmäktige i maj förra året. Det är också väldigt mycket som är på rätt väg nu och skolorna behöver få ro för att vi ska kunna fortsätta att genomföra skolutvecklingsprogrammet, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S).

Enligt kommunalrådet Anders Olander (C) har man valt att stärka 13 småskolor i kommunen och lägga fokus på dem. Att satsa på alla småskolor är enligt honom inte möjligt, och det är därför som den nya skolstrukturen beslutat om nedläggning för vissa.

– Vi var ju en majoritet som röstade för den här skolstrukturen och i och med det nedläggning, det har inte ändrats, säger kommunalråd Anders Olander (C).

LÄS MER: Folkomröstning om nedläggning av småskolor kan bli möjlig – insamling har nått målet

Under 2016 initierades en namninsamling som en protest mot den nya skolstrukturen och man lyckades då samla in 7 040 namnunderskrifter mot nedläggning av småskolorna i kommunen. Denna siffra räcker för att kommunfullmäktige tvingas ta ställning till en folkomröstning. Om fler än två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter sedan väljer att rösta nej till initiativet så blir folkomröstningen inte av.

Daniel Swartling hoppas kunna påverka kommunen med namninsamling för småskolorna.  Här med fru Nathalie Swartling.

Daniel Swartling, en engagerad förälder, som har drivit frågan om folkomröstning, tycker att det är ett dåligt beslut.

– Det här kommer inte som någon överraskning, men det är en förlust för demokratin i vår kommun, sa Swartling när NT ringde upp honom direkt efter presskonferensen.

LÄS MER: Engagerade föräldern Daniel Swartling: "En förlust för demokratin"

LÄS MER: Klart: Småskolorna läggs ned

LÄS MER: Protest mot att byskolor läggs ned

DEBATT: Kortsiktigt att stänga byskolor

Björkö-Arholma skola ska stängas till hösten. Kan en folkomröstning ändra på det?

Fakta

För att få till en kommunal folkomröstning behöver minst tio procent av de röstberättigade kommuninvånarna skriva under inom sex månader. Då blir kommunfullmäktige tvunget att ta ställning till en folkomröstning.

Kommunfullmäktige i Norrtälje kommun beslutade den 20 juni 2016 att anta ett förlag till ny skolstruktur i Norrtälje kommun. Detta ledde till protester och namninsamling har genomförts för att få till en folkomröstning genom ett så kallat folkinitiativ. Namninsamlingen överlämnades i november 2016 och översteg de 10 procent av röstberättigade invånare som krävs för att kommunfullmäktige måste ta ställning till frågan.

Frågan som ställdes i samband med namninsamlingen var: Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?

Tusentals personer skrev på namninsamlingen som lämnades in i november.

LÄS MER: Folkomröstning om nedläggning av småskolor kan bli möjlig – insamling har nått målet

Alla artiklar i
Småskolornas framtid