Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morddömde Norrtäljefången Kaj Linnas tragiska besked: "Hon dog en vecka senare"

Norrtäljefången Kaj Linna beviljades resning i fjol, efter att ha suttit frihetsberövad i över 12 år. Han sa då att det första han skulle göra när han blev fri var att besöka sin mamma. Nu berättar han om det tragiska beskedet efter resningen.
– Mamma dog en vecka senare. Så jag hann inte träffa henne, säger han till Expressen.

Annons

Kaj Linna.

Efter cirka tolv år i fängelse som livstidsdömd rånmördare är Kaj Linna återigen i juridisk mening oskyldig.

– Lik förbaskad är jag frihetsberövad, så i lagens mening är jag väl häktad. Som alla häktade väntar jag på att antingen bli åtalad eller frisläppt, säger Kaj Linna när NT intervjuade honom efter beskedet om resning.

Linna har efter resningen uttryckt sin längtan efter att få träffa sin åldrande mamma.

– Jag har en stark vilja att åka och besöka min mamma för hon undrar nog var jag är. Hon ligger på något ålderdomshem och känner sig nog ganska övergiven, säger Kaj Linna i en intervju med podden Spår.

Men det blev aldrig av. Endast en vecka senare kom ett tragiskt besked till fängelset, skriver tidningen Expressen.

– Hon dog en vecka senare. Så jag hann inte träffa henne, säger Kaj Linna till tidningen.

Hur kändes det?

– Det kändes väldigt kluvet. I den här miljön kan man inte känna. Man måste stålsätta sig hela tiden. Jag begärde att få åka på begravningen. Det fick jag, men de hade sådana enorma säkerhetsvillkor för att avskräcka mig från att åka. De skulle frakta mig som en bojad säck potatis i fångkläder fram och tillbaka. Jag tyckte inte att det var värdigt. Det var ett lätt val, säger han.

Se NT:s möte med Kaj Linna på Norrtäljeanstalten inför hans resningsansökan:

Tidningen skriver också att Linna sitter isolerad på Norrtäljeanstalten sedan sex veckor tillbaka. I beslutet till isoleringen står det:

"Linna har meddelat personalen på avdelningen att det kommer att "bli ett blodbad" om han är kvar på avdelningen. Fram till att Anstalten kan avskriva att det inte föreligger en risk för den Linnas eller någon annans säkerhet till liv eller hälsa, avskiljs Linna med bakgrund av framlagda uppgifter."

– Det var en person som tydligt deklarerade att han skulle slå ner mig bakifrån så fort han fick chansen. Det kunde jag bara möta på två sätt. Antingen kunde jag gå därifrån eller oskadliggöra honom, säger Kaj Linna till Expressen.

Han säger att han valde att gå därifrån. Han förklarar också att det varit mycket stress kring hans person sedan han fick resning, med all uppmärksamhet. Att folk "blir hysteriska" när det uppstår stress.

LÄS MER: Dömdes för rånmord – nu får Norrtäljefången Kaj Linna resning

Mer läsning