Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens överskottsmål en dyr affär för nämnderna

Under kommunfullmäktige den 15 april yrkade Miljöpartiet i Norrtälje på en sänkning av överskottsmålet i planeringsförutsättningarna för 2020-2022 i ett konkret försök att lösgöra resurser till verksamheter inom skola och socialförvaltning. Ett försök som inget parti valde att stötta fast de hade chansen.

Anmäl text- och faktafel

En sänkning av överskottsmålet för 2020 från 2,0 procent till 1,5 procent skulle öka planeringsramen för kommunens verksamheter med drygt 19 miljoner kronor. Detta skulle kunna användas för att öka budgetramarna för barn- och skolnämnden och socialnämnden som redan i nuläget har en mycket ansträngd situation och går med underskott.

Att planera för ökade kostnader i framtiden är en bra idé och går i linje med kommunens krav på god ekonomisk hushållning. Men alliansens planerade överskottsmål om minst två procent är inte rimligt när nämnderna brottas med stora ekonomiska problem.

Sänker man överskottsmålet med en halv procentenhet finns ännu möjligheten att minska skadorna på de mest ekonomiskt utsatta nämnderna. Låter man däremot barn- och skolnämnden gå med fortsatt minus riskerar det leda till fortsatt lärarflykt, dåligt mående hos våra barn, sämre resultat och högre sjukfrånvaro bland skolpersonalen – en konsekvens som kan bli betydligt dyrare att reparera än den halva procentenhet som Miljöpartiet nu vill ta tillbaka från framtidsbufferten.

Planeringsförutsättningarna för 2020 föreslår en ram för barn- och skolnämnden som innebär en ökning med cirka 28 miljoner kronor jämfört med budget 2019. Dessa ska täcka prisuppräkning och volymökning och det som alliansen benämner ”satsning”. Alliansen utgår från en prisuppräkning på en procent motsvarande cirka elva miljoner kronor. Enligt SKL väntas prisförändringen 2020 bli över tre procent, motsvarande drygt 30 miljoner kronor. Det är mer än hela budgetramens ökning, som då varken rymmer volymökning eller satsning. I själva verket är detta alltså en rejäl åtstramning av skolans budget.

Miljöpartiet i Norrtälje är inte ensamt om tanken att tillfälligt sänka överskottsmålen – under den investeringsintensiva period som nu råder är det inte mer än rimligt. Flera kommuner i Stockholms län har gått ifrån överskottsmål om två procent. I Täby ligger överskottsmålet på 1 procent, i Sollentuna 1,4 procent, i Nynäshamn 1 procent och i Upplands Väsby 1,3 procent för 2019. En kommun har inte bara ansvar för god ekonomisk hushållning utan också för att vara en bra arbetsgivare och leverera verksamheter av god kvalitet.

Camilla Rydstrand (MP)

Mats Wedberg (MP)

gruppledare för Miljöpartiet i Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel