Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen måste visa att välfärden inte blivit sämre

Arbetslösheten är i dag något högre än när alliansregeringen tillträdde 2006. Det är för högt, men ändå bra med tanke på att Sverige och världen genomlidit både en finanskris och eurokris sedan dess.

Däremot är andelen sysselsatta mycket högre än då. Alliansregeringen har till och med nått det mål, på 80 procents sysselsatta av dem mellan 20 och 64 år, som den socialdemokratiska regeringen satte upp, men aldrig nådde.

Det här visar att alliansregeringens jobbpolitik har varit lyckat. Fler har fått arbete. Detta beror också på att fler vill ha arbete, bland annat genom att jobbskatteavdraget gjort det mer lönsamt att arbeta, och att alliansregeringen slutat att förtidspensionera tiotusentals arbetsföra, som den socialdemokratiska regeringen gjorde. Trots detta visar opinionsundersökningar att väljarna har större förtroende för Socialdemokraternas oppositionspolitik än alliansens.

Sysselsättningsgraden är lätt att mäta. Svårare är det att mäta kvaliteten i välfärden, som vården och skolan.

På skolans område visar dock statistiken att klasserna inte blivit större under alliansregeringen, och att lärartätheten inte har minskat, utan snarare ökar. Däremot har skoleleverna fått sämre och sämre resultat. Så har det dock varit de senaste 20 åren.

Trots detta upplever uppenbarligen många svenskar att skolan och den övriga välfärden blivit sämre under alliansregeringens tid. Enligt en opinionsundersökning från Novus tycker 60 procent av svenskarna att sjukvården blivit sämre sedan valet 2010. 57 procent tycker att skolan blivit sämre. Det kan bero på egna erfarenheter, men det kan också bero på att många tagit till sig den propaganda, ofta helt felaktig, som oppositionspartierna driver.

I vilket fall är detta något som alliansregeringen måste förhålla sig till. Om väljarna tror att välfärden blivit sämre, och att alliansens skattesänkningar bekostats av sänkt välfärd, får man mycket svårt att vinna valet nästa år.

Därför är det svårt att förstå varför ännu ett jobbskatteavdrag finns med i regeringens budget och i den regeringsförklaring statsminister Fredrik Reinfeldt läste upp i riksdagen i går. Med ett nytt jobbskatteavdrag kan oppositionen fortsätta sin propaganda om att alliansregeringen ”hellre sänker skatten än förbättrar skolan”. Det är svårt att förstå varför alliansen låter oppositionen få dessa gratispoäng. Det hade varit bättre att satsa mer pengar på vård och skola.

Om väljarna fortsätter att tro att skolan, vården och jobbpolitiken har försämrats under alliansregeringens tid blir det mycket svårt för regeringen att få sitta kvar. Därför måste alliansen nu hitta ett sätt att visa väljarna att de blivit missledda, till exempel genom att visa på statistik som visar hur välfärden förbättrats under alliansregeringens tid. Det är troligen ett måste om alliansen skall ha en chans att vinna valet nästa år.