Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen måste hitta nya sätt att övertyga väljarna

Allianspartierna har en rejäl uppförsbacke, med ett stort underläge i opinionsmätningarna. En viktig anledning till detta är att väljarna just nu tycker att vård, skola och omsorg är de viktigaste politiska frågorna. I dessa frågor har väljarna större förtroende för de rödgröna partierna än för allianspartierna.

Annons

Detta förtroende grundar sig dock i mångt och mycket på en myt: att alliansregeringen har skurit i välfärden för att kunna sänka skatterna. Nyligen har det kommit två rapporter som jämför hur mycket resurser som har satsats på ”välfärden” det vill säga vård, skola och omsorg, de senaste åren. Det visar sig att det aldrig har satsats mer pengar än i dag, och att detta gäller även om man tar hänsyn till befolkningsökningen.

Detta stämmer inte alls överens med vad väljarna tror. Opinionsmätningar visar att väljarna tror att mest pengar satsades på välfärden på 1980- och 1990-talet, och att resurserna sedan minskat. Men detta är alltså fel.

Orsaken till denna missuppfattning är troligen dels att många har glömt hur välfärden såg ut förr, dels att förväntningarna på välfärden hela tiden ökar. Och när förväntningarna inte uppfylls, antar man att det beror på nedskärningar och att det därför var bättre för. Men det är alltså inte sant.

De rödgröna partierna gör dock allt för att underblåsa denna myt, eftersom de inser att myten gynnar dem. På samma sätt trummar de in myten om att sänkt skatt innebär försämrad välfärd. Att den svenska skattekvoten minskade kraftigt under den socialdemokratiska regeringen i början av 2000-talet berättar de dock inte.

Allianspartierna har länge försökt tala om att pengarna till välfärden har ökat, trots att skatterna sänkts. Det har uppenbarligen inte hjälpt för att vända underläget i opinionen. Inte heller har det hjälpt att peka på oenigheten mellan de rödgröna partierna.

Nu tycks Alliansen försöka ett nytt grepp. När Alliansens partiledare förra veckan hade ”valkickoff” var den stora nyheten att man satte upp ett mål för sysselsättningen: fem miljoner skall ha jobb år 2020.

Tanken är säkerligen att bemöta Socialdemokraternas mål om ”lägsta arbetslöshet inom EU till 2020”. Och visst är Alliansens mål bättre – arbetslöshetsstatistiken är lätt att manipulera, vilket Göran Perssons socialdemokratiska regering tydligt visade.

Men mål, hur de än formuleras, ger inga nya jobb. Därför är den här typen av mål egentligen helt meningslösa.

Trots det är det rätt av alliansen att sätta upp ett jobbmål, eftersom det behövs för att klara valdebatten med Socialdemokraterna. Det är också rätt att fortsätta peka på den rödgröna splittringen, inte minst efter alla orealistiska beslut på Miljöpartiets kongress. Men absolut viktigast blir det att hitta ett sätt att övertyga väljarna om att de har fel om att välfärden har förbättrats under alliansregeringen.