Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allemanut lockar ut alla i Rimbo

I över 40 år har frilufsare i Rimbo lockats ut på en 3,5 kilometer lång promenad varje söndag. Sedan starten i slutet av 1960-talet har det varit ett riktigt folknöje.

Annons

I dagarna fyller Friluftsfrämjandet i Rimbo år. För den 4 mars för 46 år sedan (1968) fick Friluftsfrämjandet i Sverige en lokalavdelning i Rimbo. Förutom Mulleverksamheten var Allemanut en av de allra första aktiviteterna. Konceptet är enkelt, som en tipspromenad. Trots – eller tack vare – enkelheten är det fortfarande lika populärt.

Fast den kommer kanske inte riktigt upp i de popularitetsnivårer som var på 1980-talet.

– Då hade vi upp emot 200 deltagare varje söndag, säger Göran Malmros som är en i den här söndagens arbetslag.

Hans fru Gun samt Ola Stenberg ingår också i laget vars uppgift är att ta emot alla vandrare, som kommer indroppande till klubbstugan Gläntan i norra delen av samhället, ta betalt, ge dem varsin tipskupong och därefter ta emot dem och rätta kupongen när de kommer tillbaka efter cirka en timme. Många är stamgäster.

Som Anita och Rolf Brunefeldt som den här dagen har med sig Leif Nilsson med barnbarnet Maja Hilmersson samt det egna barnbarnet Demitros Svärd Tzanidakis, på den 3,5 kilometer långa promenaden.

– Vi har gått nästan varje söndag sedan 1970-talet, säger Anita.

Sedan starten har 25 personer deltagit över 400 gånger. Till dem hör också makarna Kerstin och Svenolov Karlsson. De två åker från Norrtälje varje söndag för att gå Allemanut i Rimbo. Den här dagen har de fått med sig Agneta Eriksson som också är från Norrtälje samt Alf Helmersson från Söderbykarl.

– Jag har gått sedan 1960-talet. Vi har blivit som en familj här, säger hon.

Men de slår inte den flitigaste deltagaren genom tiderna. Harriet Gunnarsson har gått hela 851 söndagar. Den som gått mera än 400 gånger har fått diplom.

– Jag har väl fått tre-fyra stycken, säger hon när vi träffar på henne vid station nummer sex. Då har hon och de två döttrarna Helene Blomqvist och Susanne Asplund samt barnbarnet Christoffer Asplund ungefär halva sträckan kvar.

Döttrarna berättar att de följde med mamma när de var små men gjorde uppehåll några år i tonåren.

– Men jag har fått ett diplom i alla fall, säger Helene Blomqvist innan de hastar iväg mot Bålbroskolan.

Därefter möter vi Camilla Söderman. Hon är ordförande i Friluftsfrämjandets Rimboavdelning.

– Det har varit samma slingor åtminstone de senaste 15-20 åren, säger hon och berättar att man har en sommarsträcka och en vintersträcka.

På sommaren tar man banvallen mot Rånäs och kommer tillbaka till Gläntan via elljusspåret och orienteringklubbens stuga. Men ännu så länge är det vinterbanan som gäller. Så nu går man enbart på upp-plogade vägar samt på banvallen.

– Det viktiga är att alla ska kunna ta sig fram. Både de med barnvagnar, rullatorer och permobiler, säger Camilla Söderman.