Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla utredningar om HVB-branden dröjer

Vad startade branden och gjorde alla rätt när brandlarmet gick? Svar på alla frågor kommer att dröja.

Annons

Det blir Uppsala Brandförsvar som kommer att utreda Räddningstjänsten i Norrtäljes insatser under den ödesdigra natten till den 27 augusti då ett hem för psykiskt funktionshindrade i Norrtälje brann ner till grunden.

– Jag har precis lämnat över ärendet till dem, säger Christer Bergh, ställföreträdande räddningschef.

Det som ska utredas i Uppsala är om räddningstjänsten kunde ha agerat på något annat sätt när det, med bara minuters mellanrum, kom ett larm om en befarad drunkningsolycka i Erken och ett automatiskt brandlarm från HVB-hemmet på Gransätersgatan.

Enligt Christer Bergh kommer utredningen att vara klar tidigast den 15 december.

Parallellt utreds också branden av Statens haverikommission. Den utredningen kommer att ta ännu längre.

– Vi får räkna med att det kommer att ta minst ett år, säger Christer Bergh.

Haverikommissionen ska utreda både bakomliggande orsakerna till branden i HVB-hemmet och brandförlopp samt alla räddningsinsatser under natten.

Den utredning som väntas bli klar först är polisens utredning om vad som orsakade branden, men även den kan ta månader.

– Det kommer att ta tid. Vi kan inte svara på hur lång tid. SKL var här för bara någon dag sedan och intervjuade folk och kikade på brandplatsen, säger kriminalkommissarie Jan-Erik Thölin som leder förundersökningen.

Även om det inte finns någon misstänkt kommer brottsrubriceringen gällande misstänkt mordbrand att kvarstå tills polisutredningen är klar.