Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla turister tar på Julia

Statyn av Shakespeares kända hjältinna Julia, som står i
italienska Verona, börjar se medfaren ut. Nu ska den berömda statyn
bytas.

Annons

Det sägs betyda tur för olyckligt kära att nudda den Julia-staty som står i Verona. Närmare bestämt är det hennes vänstra bröst man ska beröra. Men hundratusentals kärlekskranka som har sökt lyckan har nu satt sina spår: Statyn av hjältinnan i Shakespeares Romeo och Julia är utsliten. Man har därför beställt en exakt kopia av bronsstatyn, som ska placeras under den kända balkongen, där Romeo sägs ha talat till sin älskade (åtminstone i litteraturens värld. I verkligheten tycks 1200-talsbyggnaden snarare ha varit ett värdshus).

Originalstatyn ska i framtiden kunna beskådas på ett museum.

Turisters slitage

Romeo och Julia har blivit en av Veronas mest kända symboler. Många reser hit för att få uppleva något av den kända kärlekshistoriens magi. Förra året besökte över 250 000 turister det som utsetts till Julias hus, "La casa di Giulietta". Man har redan tidigare haft problem med turisters slitage. Under 2012 tvingades man förbjuda folk att skriva något på väggarna i den gång som leder in till gården. Här har nämligen tusentals lämnat kärlekshälsningar och klistrat upp lappar med romantiska budskap. (TT)

Bild 5.