Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla ska få vård på samma villkor

Det svenska samhället är stängt för dem som saknar de fyra sista siffrorna i personnumret – de papperslösa.

De papperslösa befinner sig i en oerhört marginaliserad situation utan rätt att arbeta, lära sig svenska på SFI eller skaffa sig en utbildning. Det handlar om vardagliga svårigheter som att det inte går betala med sms-biljett på bussen, hyra film eller låna en miniräknare i skolan utan personnummer, men kanske främst om att grundläggande rättigheter som rätten till vård och skola förvägrats papperslösa.

Under många år har Sverige kritiserats från internationella organisationer för att vi inte lever upp till de konventioner vi skrivit under och säkerställer att människor ges rätten till vård. Papperslösa har bara haft rätt till osubventionerad akut sjukvård.

Därför är det en stor dag i dag. Från och med i dag, den 1 juli, ges alla papperslösa barn rätt till vård på samma villkor som andra barn som bor i Sverige. Vuxna papperslösa och gömda får samma rätt till subventionerad vård som vuxna asylsökande, det vill säga vård som inte kan anstå. Det här är en stor och verklig förändring för människor som lever utsatta i Sverige i dag.

Förändringen är en del av Miljöpartiets samarbete med regeringen om migrationspolitiken. Samarbetet finns till för att genomföra reformer som gör politiken mer human. Vi har kommit överens om flera olika förändringar som förbättrar Sveriges migrationspolitik.

Men det är ingen hemlighet att vi inte fått igenom allt i förhandlingarna. Trots den viktiga förändring som sker i dag är vi fortfarande inte framme vid ett samhälle där alla ges vård på lika villkor. Däremot förtydligas nu i lagstiftningen att enskilda landsting har möjlighet att gå före och erbjuda vård på lika villkor till alla.

Redan i dag erbjuder Sörmland vård på helt lika villkor för alla bosatta. Vi tycker det är dags att Stockholm tar förtydligandet i lagstiftningen på allvar. Därför utfärdar vi nu ett vallöfte; om Miljöpartiet vinner valet kommer vi verka för att Stockholms läns landsting börjar erbjuda alla människor i länet vård på lika villkor. Samtidigt vill vi härmed utmana alla andra partier i Stockholms läns landsting att driva frågan om att ge papperslösa vård på helt lika villkor som andra invånare.

Rätten till vård är en mänsklig rättighet. Vi hoppas att alla partier i Stockholms landsting tar denna utmaning på allvar. Först när alla människor ges vård på lika villkor kan vi fullständigt leva upp till de internationella konventioner vi faktiskt skrivit under.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel