Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla partier bör tala om hur de tänker tolka resultatet av folkomröstningen

Om medborgarna inte vet hur resultatet av folkomröstningen kommer att tolkas finns en uppenbar risk att de väljer att inte gå till vallokalerna i november, skriver fyra företrädare för Vänsterpartiet.

Annons

På kommunfullmäktige den 12 juni fastställdes att en folkomröstning kring skolstrukturen ska hållas i november i år. På samma fullmäktige fastställdes också frågan som kommer att ställas vid folkomröstningen.

Det är ingen bra fråga, det är nog alla överens om, men det var i stort sett omöjligt att formulera om den eftersom det var den fråga som 7000 personer hade skrivit under med sina namn för att ställa till befolkningen. Frågan är knepig på många sätt; dels för att det är två frågor i en, så när man svarar ja eller nej så måste det gälla för båda frågorna, det går inte att svara ja bara på halva frågan. Dels för formuleringarna ”vill du bevara alla” och begreppet ”glesbygdsskolor”. Det går alltså inte att vilja bevara ”de flesta” mindre skolor och är det bara ”glesbygdsskolor” det handlar om så är det nog inte många skolor som kvalar in.

Frågan är också, eftersom krav på inhibition av skolstrukturbeslutet har lyfts, vilka skolor som räknas in i ”alla”. Är det alla som någonsin funnits? Är det alla som fanns innan det senaste skolstrukturbeslutet togs? Kommer stängda skolor att öppnas igen eller handlar det om att bevara de som finns i dag? Kommer nya skolor att byggas på landsbygden?

Ett landsbygdsprogram är redan nu under arbete. Skulle ett nej i folkomröstningen innebära att detta arbete skulle avbrytas?

Det finns alltså ett antal tolkningsmöjligheter som också gör det svårt för medborgarna att veta vad de röstar om. Därför tycker vi i Vänsterpartiet att alla partier nu med all tydlighet ska deklarera hur de kommer att tolka folkomröstningsresultatet, vad ett ja respektive ett nej kommer att innebära för skolstrukturen och för arbetet med landsbygdsprogrammet.

Allra viktigast känns det förstås att kommunstyret deklarerar hur de kommer att tolka resultatet, men vi tycker att det vore renhårigt om alla partier gjorde det.

Om medborgarna inte vet hur resultatet kommer att tolkas finns en uppenbar risk att de väljer att stanna hemma och inte gå till vallokalerna i november. Det vore ett tråkigt slöseri med våra skattepengar. Beslutet är taget och då ska vi folkvalda göra vårt bästa för att tydliggöra vår ståndpunkt för väljarna.

Catarina Wahlgren (V)

Christina Hamnö (V)

Johannes Folkesson (V)

Ingela Brinkefeldt (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel