Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla elever borde få närodlad mat

Närodlat och ekologi är viktiga ledord inför framtiden. Vid senaste livsmedelsupphandlingen visade dock den nuvarande kommunledning sitt ointresse och flera år av förändringsmöjligheter försvann.

Men vi kan inte sörja, tiderna förändras, och vi bör nu ta vara på tiden och förbereda oss inför nästa upphandling. Offentlig upphandling är en komplicerad fråga både juridiskt och politiskt, men signaler från EU visar ändå att nya möjligheter finns. I Miljöpartiet bearbetar vi nu vår kommuns förutsättningar och gläds åt att LRF och Hushållningssällskapet under våren bjudit in till seminarier.

Närproducerade livsmedel betyder mycket. De kan stimulera bönder och entreprenörer och bilda grunden för en levande landsbygd. Men den som ska våga investera och satsa måste kunna garanteras långsiktighet. Det kan ett avtal med kommunen erbjuda.

Men det lokalodlade ger också de allra bästa råvarorna för kom munens barn, gamla och sjuka. Lokala slakterier är en annan kvalitetsfaktor och när det gäller spannmål och grönsaker är det lättare att behålla kvalitet och fräschör om leveransen är kort.

Flera fristående skolor tycks vara förebilder. Några satsar både på kockar, ekologiska råvaror och nylagad mat i egna kök. Att de sedan på fredagarna tar vara på veckans rester och serverar buffé är både enkelt, ekonomiskt och miljömedvetet, något man givetvis önskar att alla kommunens barn skulle få del av.

En hel del förskolor saknar ännu tillagningskök, medan andra genom förändringar skulle kunna laga sin egen mat. Lagad mat bör ses som en pedagogisk resurs och ingå i små barns omgivning.

När vi kan hantera livsmedlen på ett ekologiskt försvarbart och långsiktigt vis blir miljövinsterna betydande också i ett större sammanhang. Nyligen presenterade SMHI en rapport om läget i Östersjön. ”Mätningarna visar att 15 % av bottnarna är helt syrefria och att 30 % lider av akut syrebrist. Orsaken till detta är främst utsläpp av kväve och fosfor”. Det är ingen hemlighet att konstgödsel och bekämpningsmedel inom jordbruket står för en betydande del av den växande problematiken.

Övergödning och ansamling av miljögifter i Östersjön speglar en livsstil som inte är uthållig och goda förebilder måste skapas för hur vi bör handskas med naturresurserna. Därför behövs lokal- och ekologisk produktion av livsmedel.

Alla kan bli vinnare om vi hjälps åt att ställa om. Och när vi får vi den livskvalitet som nybakat bröd ger, kanske doften sprider sig och gör att fler vill flytta till Norrtälje kommun.

Omställning är inte enkelt, men några kommuner har kommit långt. Så om vi i Roslagen inte anstränger oss nu kommer våra barn och barnbarn att fråga varför vi satt med händerna i kors. Det gäller att inse att framtiden redan är här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel