Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla delar av kommunen måste växa

Norrtälje kommuns befolkning ökade med 211 personer i fjol. Det är en ganska låg ökning jämfört med året innan, då ökningen var 389 personer.

Det är också den lägsta ökningen i hela Stockholms län, och långt från kommunens mål om att befolkningen skall öka med 1 procent per år. Förra årets ökning var bara knappt hälften: 0,4 procent.

Det här är ett sätt att se på saken. Å andra sidan var befolkningsökningen i Norrtälje kommun 2013 stor jämfört med de flesta andra kommuner i Sverige. Den är också klart större än befolkningsökningen i kommunen var 2011.

Att befolkningsökningen varierar mellan åren på detta sätt är inte så viktigt. Det viktiga är att det varje år sker en rejäl ökning. Det skapar en expansion, som ger jobb och gör att butiker och annan service kan finnas kvar och växa.

Ökningen får dock inte bli för stor. Då skapas överhettningsproblem i form av köer, som bostadskö och förskolekö. Sådana tendenser finns också här i Norrtälje, även om tillväxten inte når upp till kommunens mål på 1 procent. Man får till exempel vänta omkring tio år i bostadskön hos kommunägda bostadsbolaget Roslagsbostäder för att få en lägenhet i Norrtälje, fem år i Rimbo och fem år i Älmsta. I Hallstavik går det snabbare: där är kötiden bara ett år.

Förhoppningsvis kommer köerna snart att minska. Planer finns att bygga 400 hyreslägenheter i Norrtälje de närmaste åren. Därtill kommer planerna på byggnation i hamnen. Byggplaner finns även för Rimbo, men där har det hittills funnits problem med att hitta rätt plats.

Det mesta pekar därför på en rejäl tillväxt för befolkningen i Norrtälje kommun de närmaste fem till tio åren. Den stora risken tycks inte vara att tillväxten blir för liten, utan att den blir för stor.

Ett stort problem är att tillväxten är så ojämnt fördelad. Vissa delar av kommunen växer starkt, framför allt Norrtälje stad och de södra delarna av kommunen, medan andra delar av kommunen minskar. Minskningarna är inte jättestora, men tendensen är oroande.

Det vore därför bra om kommunledningen försökte göra mer för att få en ökad inflyttning i hela kommunen. Detta är inte lätt, för man kan ju inte tvinga människor att bo där de inte vill, men en god offentlig service i hela kommunen i form av skolor, kommunikationer och vårdcentraler är en naturligt förutsättning för att en bygd skall kunna locka till sig inflyttande.

De allra flesta som flyttar till Norrtälje kommer från Stockholm och andra länskommuner. För dem är det enklare att flytta till Riala och Frötuna än det är att flytta till Edsbro och Singö. Det är därför naturligt att alla delar av kommunen inte växer lika mycket. Men om Norrtälje kommun skall fortsätta att behålla sin karaktär, så är det viktigt att hela kommunen ökar i befolkning, och inte bara vissa delar.