Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla bör försöka rädda tullen i Kapellskär

Beskedet om att tullpersonalen i Kapellskär ska tas bort är ett resultat av de budgetbeslut som regeringen bär ansvar för. De krokodiltårar som nu fälls av borgerliga politiker är närmast skämmiga.

När statliga verk och myndigheter drabbas av begränsningar i sin ekonomi så har verkschefen att spara där denne tycker att det gör minst skada. I Kapellskär närmar sig personalen pensionsåldern och då låter chefen denna nedskärning bli en ”naturlig” avveckling.

Så får det naturligtvis inte gå till. Kapellskär är en hamn för utrikes handel. Närmaste alternativa tullstation för tullklarering är Arlanda. Det betyder en helt oacceptabel omväg för de lastbilar som måste göra den omvägen för att få sitt gods deklarerat. Det utgör både ett onödigt tidspåslag och många onödiga miljöbelastande mil på vägarna.

Frågan har naturligtvis varit uppe i styrelsen för Kapellskärs hamn och då har ledningen för Stockholms hamnar meddelat att man bearbetar Tullverket och generaldirektören i frågan.

Det skulle inte skada om våra riksdagsmän från länet också tog upp frågan i riksdagen. Regeringens ekonomiska politik får i praktiken faktiska konsekvenser på många av livets områden.

Vi som sitter i styrelsen för Kapellskärs hamn har naturligtvis tagit upp frågan, men som sagt det är Alliansregeringens ekonomiska politik och generaldirektörens prioriteringar som avgör tullstationens öde. Alla som förstår vad detta handlar om bör dra sitt strå till stacken för att rädda tullen i Kapellskär.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel