Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla barn måste få kunskap om Förintelsen

På lördag den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Människor samlas över hela världen för att minnas. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Minnesdagen är en smärtsam påminnelse om nazismens brott mot mänskligheten och folkmordet på omkring sex miljoner judar. Även romer, funktionsnedsatta, homosexuella och andra tillhörde nazismens offer.

Förintelsen får aldrig någonsin glömmas eller förminskas. Snart finns inga överlevande kvar och då förvandlas berättelserna och vittnesmålen till enbart historia.

Därför blir det ännu viktigare att förmedla minnena och kunskapen om Förintelsen till kommande generationer. Det är det bästa vi kan göra för att hindra att något som ens liknar Förintelsen ska hända igen.

Internet är i dag vår viktigaste kunskapskälla. Även om en enkel sökning på Google ger oss många sökträffar innebär det inte nödvändigtvis att de digitala sökmotorerna leder oss rätt, till korrekta fakta och vetenskapligt underbyggda artiklar. Risken för lögner och påståenden om att Förintelsen aldrig ägt rum kan lätt blandas ihop med sanning och fakta.

Skolans historieundervisning spelar därför en ännu viktigare roll i dag. Alla barn måste få en bra och komplett tillgång till historien. Att få kunskap om Förintelsen, om mekanismerna bakom nazismens framväxt och konsekvenserna av den genomförda politiken är helt fundamentala.

Att elever får möjlighet att göra studieresor till förintelselägren och de museer som finns i anslutning till olika plaster och minnesmärken kan också vara ett sätt att få fördjupad kunskap om det ofattbara som på många sätt är svårt att ta till sig. Ingen skola borde avstå sådana resor på grund av bristande resurser och det ligger i allas intresse att medel skjuts till om så behövs.

Mot bakgrund av vad vi vet i dag om judeförföljelserna och Förintelsen skulle man kunna önska att antisemitismen hade upphört. Men hatbrott riktade mot judar är en realitet. Judar hotas och misstänkliggörs. Judar tvingas ställa in aktiviteter då säkerheten inte kan garanteras. Judiska barn möts av hat och antisemitiskt klotter. På internet och i sociala medier sprids antisemitiska budskap som förpestar den offentliga debatt- och samtalstonen.

Det är förstås otroligt allvarligt att judar utsätts för detta i Sverige i dag och att staten inte kan garantera säkerheten. Polisen och rättsväsendet måste ytterst garantera säkerhet och trygghet.

Det är belagt att nazister, vissa vänsterextremister och många islamister har antisemitismen som gemensam nämnare. De extrema rörelsernas judehat kan bara hållas tillbaka ju fler som har kunskap, engagemang och mod att säga ifrån. Förintelsens minnesdag är därför en viktig dag för att manifestera tolerans och alla människors lika värde.

Karin Karlsbro (L), ledamot av kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel