Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla barn gynnas av blandade klasser

”Norrtälje kommuns skolor ska ge alla barn en god utbildning och förutsättningar att uppfylla sina framtidsdrömmar” så inleder Alliansens företrädare sin replikvår artikel om det fria skolvalet och dess konsekvenser. Ja, genom utbildningen kan våra unga förverkliga sina drömmar, men skolans uppgift är också att utbilda dem till kunniga, kreativa, demokratiska och delaktiga medborgare, som med lust och energi kan bidra till samhällets utveckling.

Anmäl text- och faktafel

Över två decennier har gått sedan marknadsanpassningen av den svenska skolan började – två decennier av sjunkande skolresultat. Det är minst sagt märkligt att Alliansens företrädare så envetet vägrar att diskutera vad detta kan bero på och vad som är möjligt att göra för att rätta till bristerna.

”Det fria skolvalet ökar kvaliteten i skolan och minskar segregationen” påstår man tvärsäkert. Erfarenhet och forskning säger att det är precis tvärtom. Det fria skolvalet leder, i kombination med skolpeng och vinstdrivna skolföretag, obevekligt till en skiktning av eleverna efter deras bakgrund, det förstärker boendesegregationen och bidrar till en försämring av kvaliteten.

Vi är säkra på att Robert Beronius har de bästa ambitioner när det gäller Norrtäljes skolor. Problemet är att han är fast i nyliberalt tänkande och att han håller för både ögon och öron, när lärarnas erfarenheter och forskningsresultaten inte stämmer med hans egna idéer.

Det finns dessbättre liberaler som inte lider av samma forskningsresistens. Tomas Hansson, gymnasielärare och medlem i Liberalerna, skriver i en artikel Dagens Samhälle i december 2018: ”I dagens skolsystem finns felaktiga incitament som uppmuntrar till fusk i stället för kvalitetsfokus. Det tycks löna sig bättre att konkurrera genom att sätta glädjebetyg än genom god undervisning. Denna farliga incitamentsstruktur skapar en allians mellan skolledare/lärare/föräldrar/elever där det lönar sig för samtliga med glädjebetyg, samtidigt som samhällsintresset och rättvisan tar skada ….. Problemen med felaktiga incitament, glädjebetyg och oseriösa skolor måste lösas. Att enbart ropa ”valfrihet”, eller att tala om att Engelska skolan har lång kö duger inte som svar på dessa problem. Bättre krävs.”

Idén med det fria skolvalet är att skolor ska konkurrera om eleverna och att de skolor som inte håller måttet ska slås ut. Det fria skolvalet innebär att elever och föräldrar väljer skola, men det innebär samtidigt att vissa skolor väljs bort. Vad händer med dessa? Eleverna blir färre och färre. Det blir allt svårare att rekrytera behöriga lärare. Kvaliteten och resultaten sjunker. Likvärdigheten försämras. Till slut finns inget annat att göra än att lägga ner skolan. Konsekvenserna av det fria skolvalet blir katastrofala för de elever som blir kvar till slutet. Detta är oförsvarligt.

Vi anser att skolvalet bör avvecklas. Föräldrar ska även fortsättningsvis kunna framföra sina önskemål om skoltillhörighet, men önskemålen måste motiveras och kommunen har ansvaret för att väga de individuella önskemålen mot samhällets mål.

Carl Tham, utbildningsminister 1994–1998, skrev i Dagens Arena redan i december 2016 följande: ”Vi måste bestämma oss. Vill vi ha en likvärdig skola och en utjämning av de sociala villkorens betydelse, ja då kan vi inte samtidigt ha marknad och fritt val. Så enkelt är det”.

Vi vet att alla barn gynnas av blandade klasser. Frågan är hur blandningen ska se ut och hur vi ska nå dit. Mycket skulle vara vunnet om vi, tillsammans med lärare och andra berörda, kunde diskutera den frågan utifrån den kunskap som forskningen gett oss.

Christina Hamnö (V)

Lars Dalquist Öhlén (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel