Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

All offentlig konst kräver politiska beslut

Trots att jag sedan något halvår tillbringar min tid i södra Norrland följer jag med intresse vad som händer i Norrtälje, framför allt då inom kulturens område. Just nu ”rasar” en debatt mellan i första hand Sverigedemokraterna och Miljöpartiet som väcker frågor.

Om jag inte missminner mig lämnade dåvarande styre för Sverigedemokraterna för flera år sedan in en motion om att resa en staty av Gustav II Adolf som grundade staden år 1622. Jag minns att jag tyckte det var väl överdrivet, men samtidigt måste man betänka att utan stadsprivilegier hade man inte kunnat anlägga ett gevärsfaktori som sedan kom att bli kärnan i Norrtäljes utveckling.

Hur illa man i dag än tycker om Gustav II Adolfs och andra maktpotentaters härtåg så kommer vi aldrig ifrån vår ”blodiga och mörka historia”. Jag är övertygad om att denna historia kommer att uppmärksammas när Norrtälje om ett par år fyller 400 år, eller? Utan forntid ingen framtid brukade kulturnestorn Lennart Jansson säga.

I debatten mellan Sverigedemokraterna och Miljöpartiet förekommer uttrycket ”politiken skall hålla armslängd från kulturens innehåll”. Det ställer jag mig tveksam till. Finns det något beslut om offentlig konst, utsmyckning eller dop av offentliga platser där det inte i slutändan krävs ett politiskt beslut?

För några år sedan skulle man döpa parken utanför före detta Stadshotellet. Vilka som var med om beslutet Gustav II Adolfs park vet jag inte. Ett annat förslag i debatten var ”Stenbergska parken” med köpmannen Erik Gustaf Stenberg som förebild i ”Handelsstaden Norrtälje”. Kanske ett bättre namnval så här i efterhand.

Att göra några förändringar av konsten i Gustav II Adolfs park nu tror jag inte mycket på. Klara Kristalovas skulpturgrupp är dock ett trevligt inslag och krigarkungen har redan fått en hel park uppkallad efter sig.

Skulle någon komma på att sätta upp en liten byst av Gustav II Adolf med minnestext i Museiparken (som jag hellre vill kalla för Faktoriparken) skulle jag inte kalla det för helt orealistiskt även om jag förstår att det är en utopi med tanke på varifrån det ursprungliga förslaget kommer.

Personligen ger detta mig mer vibbar till Norrtäljes historia än vad tusensnäckan gör till det nya konstverket i hamnen. Allt är ju inte guld som glimmar.

Gunnar Hellström, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel