Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ali lagar svensk mat för tio kronor

Ali Banzola, kock på Drottningdals skola, köper bara in kött som är producerat efter svenska djurskyddsregler. – Det krävs mycket planering, men det är det värt, säger han.

I köket på Drottningdals skola förbereder Ali Banzola dagens skollunch som består av kycklingklubbor, ris och tomatsås. En doft av nybakat bröd med oliver och rosmarin sprider sig i lokalen.

– Jag får snåla och planera mycket, men det är det värt. Jag bakar eget bröd och gör ströbröd av kanterna. Det sparar jag mycket pengar på.

Varje måltid får kosta tio kronor styck och ska han bara servera svensk mat krävs det att han tänker kreativt.

– Svenska kycklingfiléer kostar 74 kronor kilot medan danska bara 24 kronor. Då väljer jag svenska kycklingklubbor som är billigare, säger han.

Så här har det inte alltid varit. För ett drygt år sedan fick han ett samtal från Anette Gustawson, numer rikskänd bonde som kämpar för att svensk mat i skolor ska bli lag. Hon har barn på skolan och undrade om maten i skolan var svensk och om köttet var producerat efter svenska djurskyddsregler. Ali blev förvånad över frågan.

– Jag tänkte, vi lever ju i Sverige, det måste ju vara svensk mat. Jag tittade efter och upptäckte att nästan allt kött kom någon annanstans i från.

Anette Gustawson begärde då svensk mat som specialmat till sina barn. Flera föräldrar följde efter och till slut började Ali i samråd med rektor servera den maten till alla 170 barn.

– Det går i princip att få till bara svenskt kött. När det inte går serverar jag vegetariskt.

Han berättar att det tar mycket tid att gå igenom alla produkter. På förpackningen på behandlat kött som färs och kassler kan det stå producerat i Sverige, men när han får köttet levererat upptäcker han att det kommer från något annat land, men att det är tillrett i Sverige.

Debatten om vilken mat som serveras på skolor och i äldreboenden är minst sagt livlig. I Norrtälje kommun är det många som vill se en kostpolicy som grundar sig på att maten som köps in ska klara de svenska djurskyddsreglerna. Det innebär bland annat att djuren inte fått antibiotika i förebyggande syfte och att djuret måste vara bedövat vid slakt. Kommunen fick kritik för att den senaste livsmedelsupphandlingen inte baserades på de här kraven.

Ali Banzola tycker att det märkligt att kommunen inte har en kostpolicy så att samma regler gäller för alla skolor. Som det är nu är det upp till varje rektor och alla är inte intresserade av mat. Ali skulle vilja gå ett steg längre och kunna köpa mer lokalt producerad mat.

– Till hösten skulle jag vilja ta med barnen till en gård så att de får se hur det ser ut. Jag tänker att de kan adoptera en gris som vi följer och ser hur den utvecklas.

Ali Banzolas tips

Ali Banzola delar gärna med sig av råd till andra skolkockar som vill arbeta som han gör.

1: Undersök vilken utrustning som finns i köket. Om det finns möjlighet att baka, lägg en sats deg på kvällen och baka nästa dag.

2. Laga mat från grunden. Det sparar man pengar på.

3. Ta tillvara allting. Brödkanter blir ströbröd och överblivna styckdelar kan bli färs.

4. Var kreativ och ge inte upp! Om det finns en vilja finns det ett sätt.

Ali Banzola har arbetat på Drottningdals skola sedan 2007. Han har tidigare bland annat arbetat på krogar i Stockholm och i personalmatsalen på Forsmark.