Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgko räddad med brandslang

En dräktig älgko kan tacka räddningstjänsten i Norrtälje för att hon fortfarande lever. De drog upp henne ur gyttjedike med hjälp av brandslang.

Annons

Under söndagen hörde en person som var ute och gick i skogen vid Inål Roslagsbro Norrtälje hur det plaskade inne i skogen.

Han trodde först att det var vildsvin, men det visade sig när han smög sig fram, att det var en älgko som gått ner sig med bakkroppen i ett stort gyttjedike.

– Hon hade kommit halvvägs över men fastnat med bakdelen och kunde inte ta sig upp, säger Robert Haag yttre befäl vid räddningstjänsten i Norrtälje.

Han fick larmet och åkte först ut för att se om det fanns något de kunde göra. När han insåg att det handlade om en älgko, som högst sannolikt bär på kalv vid den här tiden på året, beslutades att man skulle göra ett försök att få upp henne.

Vid själva räddningen lade man först en brandslang runt bakkroppen som satt fast. Men hon var så trött att hon inte kunde hjälpa till med frambenen.

– Så vi fick linda brandslang runt kroppen och dra upp henne på sidan, säger Robert Haag.

Efter 20-30 minuter fick de upp henne.

Efter bara ett par tre minuter reste kon sig och drog till skogs.

– Hon lunkade på därifrån så fint. Det var en lättnad att se att hon inte skadat benen, säger Robert Haag.