Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Algblomningen kommer allt närmare Roslagens skärgård

Algblomningen i Östersjön närmar sig Roslagen. Nyligen hittades ansamlingar utanför Vettersö, norr om Ljusterö i Roslagens skärgård.

Nyligen kom en forskningsrapport från Stockholms universitet som slår fast att algblomningen numera sker från och med 19 juli. I slutet av 1970-talet skedde algblomningen runt den 8 juli.

Algblomningen har alltså flyttat fram 20 dagar på 35 år.

– Det är klimatförändringarna som gjort att det blivit en grad varmare i vattnet, säger Sture Nellbring på Länsstyrelsen i Stockholm.

Enligt flera rapporter sker det nu algblomning utanför Älgö i Saltsjöbaden i sydvästra länet, samt vid Möja söderfjärd i Värmdö kommun.

– Det är grumliga ytansamlingar som inte är giftiga, säger Sture Nellbring.

Länsstyrelsen rapporterar också om blomningsaktivitet vid Vättersö, norr om Ljusterö.

Men dessa ansamlingar ska inte vara giftiga.

– Ansamlingarna domineras av de som inte är giftiga. De giftiga bakterierna vill ha varmare vatten, säger Sture Nellbring.

När de giftiga ansamlingarna kommer är det viktigt att man inte låter sin hund bada där ansamlingarna finns. Det har skett dödsfall med hundar tidigare.