Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgen går före sänkt skatt

Kim Lützén (M) kritiserar Socialdemokraternas äldreomsorgslyft i en debattartikel i Norrtelje Tidning den 7 augusti. Förslaget skulle ge 73 unga i Norrtälje kommun möjlighet att kombinera traineejobb i äldre- och funktionshinderomsorgen med omvårdnadsstudier.

Annons

Någon saklig kritik mot vårt förslag kommer inte Kim Lützén med. Istället väljer hon att fokusera på ogrundad kritik om att det inte skulle gå att motivera unga till jobb och utbildning. Kim Lützén menar att det inte finns någon vilja hos unga att jobba inom vård och omsorg och ifrågasätter hur vi ska få dem som kommer att erbjudas jobb och utbildning att vilja stanna kvar i vård- och omsorgsyrkena.

Kim Lützén har uppenbarligen en helt annan syn än Sveriges kommuner och landsting, som tillsammans med Kommunal har tecknat två introduktionsavtal för unga och nyligen uppmanade fler arbetsgivare att använda avtalen. Argumenten är enbart positiva: introduktionsavtalen ger unga en chans att pröva ett välfärdsjobb, ger arbetsgivaren en chans att möta rekryteringsbehovet och kan leda till högre kvalitet i verksamheten.

Jag hoppas också att Kim Lützen läser artikeln om feriearbetare på Norrtälje sjukhus som publicerades i Norrtelje Tidning samma dag som hennes debattartikel. Det är ett fantastiskt exempel på hur ungas engagemang för vård och omsorg kan väckas när de ges möjlighet att prova på att jobba inom detta område.

Värt att notera är att de båda ledarsidorna hos Dagens Nyheter och Dagens Industri har berömt förslaget om ett äldreomsorgslyft och sagt att det är väl värt att pröva. Precis som dessa ledarsidor tror jag inte att detta förslag löser alla problem inom äldreomsorgen eller kommer vara lösningen för alla unga utan jobb. Detta är ett av många förslag som tillsammans utgör vår politik där vi sätter investeringar i jobb och välfärd framför nya skattesänkningar.

Framöver vore det klädsamt om moderata företrädare kunde komma med egna förslag på hur vi kan stärka välfärden, få fler unga i jobb och klara framtida pensionsavgångar – eller åtminstone släppa prestigen och sakligt överväga politiska förslag även om de kommer från Socialdemokraterna. Att kalla investeringar i jobb och välfärd för att ”kasta pengarna i sjön” är en låg nivå på den politiska debatten.

Kim Lützén bidrar åtminstone med att klargöra alternativen inför valet i kommunen: trötta moderater som avfärdar alla förslag men saknar egna idéer – eller Framtidspartiet Socialdemokraterna som sätter investeringar i jobb och välfärd före nya skattesänkningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel