Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboende på safari i Almunge: "Det är en häftig upplevelse"

På smala stigar i skakiga vagnar gick färden ut i skogen. NT följde med när boende på äldreboendet Muraren i Rimbo fick se hjortar, vildsvin och björnar på nära håll.

Annons

Els-Marie Emanuelsson, Kurt Johnson och Birgit Johnsson från äldreboendet Muraren i Rimbo är på viltsafari på vilthägnet i Almunge.

När väl omlastningen från vanliga bilar till öppna vagnar kopplade till en fyrhjulad motorcykel var klar kunde rollatorerna lämnas bakom och äventyret börja. Dagens besökare på vilthägnet i Almunge var av det ovanligare slaget jämfört med de som brukar komma hit för att träna sina hundar för kontakt med vilda djur.

– Jag ska köra lugnt och försiktigt. Ni är i säkra händer, säger Klas Henriksson på Roslagens jakt & vilt som driver vilthägnet.

Bakom styret på fyrhjulingen berättar han att det är första gången som ett äldreboende kommer på besök.

– Sådana här gäster har vi inte haft innan, men det går att lösa om man har lite fantasi, säger han.

Erika Lundin och Bertil Pettersson åkte fyrhjuling bland vildsvinen.

Redan i det första hägnet med kronhjortar, dovhjortar och mufflonfår blir besökarna imponerade och stämningen är på topp. Klas Henriksson berättar att hjorthonorna, eller hindarna som det heter, är dräktiga och att hanen gör allt för att locka dem till sig. Bland annat genom att kissa på sig själv och rulla i lera.

– Det här var väldigt intressant, säger Els-Marie Emanuelsson.

Vagnarna rullar sedan vidare till avelshägnet för vildsvin där små kultingar springer omkring bland större suggor och en galt. Alice Fernsund blir något förnärmad när NT frågar om hon har sett ett vildsvin förut.

– Det är klart jag har, säger hon.

Els-Marie Emanuelsson klappar ett vildsvin. I bakgrunden syns verksamhetschefen Anne Lundmark samt Kurt Johnson och Birgit Johnsson.

Efter att vildsvinen blivit matade och klappade går färden vidare till björnarna. Bakom ett staket väntar tre busiga ungar som sin unga ålder till trots ser imponerande ut på så nära håll. De väger nu 80 kilo, men kan komma att växa till 300 kilo.

– Tänk om man skulle möta en sådan när man plockar lingon, säger Bertil Pettersson som tidigare bara sett björnar på Skansen och Kolmården, men aldrig så här nära.

När rundturen vänder tillbaka till utgångsplatsen för servering av kaffe och kaka är alla inblandade en aning trötta men väldigt nöjda.

– Det är en häftig upplevelse. Det är det för vem som helst. Men visst blir det lite guldkant på tillvaron, säger Helena Rådberg, delägare i företaget som driver äldreboendet.

Bertil Pettersson och Birgit Johnsson tittar på björnarna.

Verksamhetschefen Anne Lundmark berättar att de boende brukar göra olika utflykter och att besöket i vilthägnet säkert kommer att göras om.

– Men har man en demenssjukdom kan det här vara för mycket. Då gör vi saker på boendet i stället, säger hon.

Men samtliga besökare den här dagen har haft en bra dag.

– Det här var en stor upplevelse. Det är det roligaste jag har varit med om, säger Els-Marie Emanuelsson.

Björnarna på vilthägneti Almunge.

Alice Fernsund uppskattade närkontakten med vildsvinen. I bakgrunden Klas Henriksson.

Bertil Pettersson tittar på en björn.

Annons