Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre saknar hunden Molly

Tiohundra AB har tagit bort vårdhundarna inom äldreomsorgen av besparingsskäl. De boende på Kristinagården i Hallstavik saknar sin hund och har skrivit på en protestlista.

Maria Rådberg uppvaktas ivrigt av Nilla, en treårig labrador som kan komma att ersätta vårdhunden Molly som tidigare jobbade på Kristinagården och ytterligare två äldreboenden i Hallstavik och Älmsta.

– Jag älskar djur och har haft hund tidigare, säger Maria Rådberg, en av många på Kristinagården som fått hundbesök utskrivet på remiss.

Bredvid står Mia Blom Andersson, Nillas matte. Hon bildade tidigare ett vårdhundsteam med Molly som pensionerades i december förra året.

Det sammanföll med att vårdbolaget Tiohundra frös vårdhundsinsatserna. De två teamen, Mia Blom Andersson och Molly i norra delen av kommunen och en annan duo i Norrtälje, plockades bort vid årsskiftet.

”Hur kan man ta ett sånt grymt beslut? Man bryr sig tydligen bara om pengar”, står det på uppropet som undertecknats av de boende på Kristinagården.

Framtiden för vårdhundarna är osäker. Tiohundra ska diskutera frågan på ett möte i slutet av augusti. Ändå tycks alla, både boende, chefer och övriga anställda inom omsorgen, vara överens om hundarnas positiva effekter.

– Bara hundens närvaro har fått många äldre att kliva upp ur sängen, säger Kerstin Borell, enhetschef och föreståndare på Kristinagården.

Enligt henne stimulerar hunden till fysisk träning, social aktivitet och samtal. Mia Blom Andersson håller med:

– När jag kommer med hunden på avdelningen händer något. Gamla minnen väcks till liv och många glömmer bort att de är sjuka och har svårt att röra sig. Det är fantastiskt att se.

Mias och Mollys samarbete startade som ett projekt på Kristinagården 2010. Efter ett drygt halvår permanentades verksamheten i februari 2011.

Hundbesöken har skrivits ut på remiss av vårdpersonalen efter önskemål från boende, anhöriga eller kontaktpersoner. De äldre har sedan fått gå på promenad med hunden, klappa den eller ge den mat.

– Hunden bryter de äldres isolering. Men den är alltid kopplad och tillsammans med mig, säger Mia Blom Andersson.

Hon har redan lämplighetstestat Nilla men för att tiken ska kunna anställas som vårdhund krävs ytterligare utbildning.

– Jag lägger gärna ner den tiden men då måste jag veta att Tiohundra vill satsa på vårdhundar igen, säger Mia Blom Andersson.

I väntan på besked har hon gått tillbaka till sitt ordinarie jobb som undersköterska på Kristinagården. När NT gästar Kristinagården har Mia tagit med Nilla, som glatt lägger huvudet i Maria Rådbergs knä.

– Vi hoppas att vi får tillbaka vår hund, säger Maria Rådberg.