Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre byggnad rivs i Hallstavik

Nu är det dags att återigen riva en äldre byggnad i Hallstavik med ursprung i brukssamhällets historia.

Annons

För två år sedan eldhärjades den 100 år gamla tobaksaffären på Skolvägen i Hallstavik. Tobaksaffären fick vid branden sådana allvarliga skador att det inte lönade sig ekonomiskt att renovera fastigheten. Dessutom blev de två hyreslägenheterna ovanför tobaksaffären också svårt rökskadade. Ägaren till byggnaden, företagaren Lars-Åke Österman i Hallstavik, funderade på att bygga nya bostäder när det stod klart att byggnaden inte kunde renoveras.

Österman menar att det är för dyrt att bygga och att hyrorna skulle bli för höga. Han driver en mattläggarfirma och nu planerar han istället att bygga garage och förråd för sin verksamhet. Tobaksaffären byggdes 1907 och här fanns det tre butiker från början: frisör, skomakeri och tobaksaffär.

Under många årtionden från 50-talet och framåt ägdes och drevs tobaksaffären av hallstaviksparet Lasse och Lilly Andersson. Under deras tid kallades affären för Tobaks-Lasse. Nu går en del av brukssamhällets historia i graven.

Många hallstaviksbor sörjer tobaksaffären som de har många minnen från, inte minst alla skolelever som på rasterna gick hit och köpte läsk och godis.