Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldrande befolkning stort problem för fastighetsägare

– Vi blir allt äldre. Men våra bostäder klarar inte av det, påpekar Sven Erik Peterson, Lohärad. Han vill få alla att förstå hur allvarligt problemet faktiskt är.

Sven Erik Peterson, 73, Lohäradbo sedan 1968 först som fritidsboende och sedan 1988 som fastboende. Han har en bakgrund inom bankvärlden där han fanns i 28 år. Därefter fick han stor insyn i seniorfrågor under de 19 år som han var vd för Blomsterfonden. Insyn i frågorna har han fortfarande som styrelseordförande i CLA-Sweden – ett företag som jobbar med boendekoncept för 60+.

Sven Erik Peterson är aktuell i dagarna eftersom han kommer att vara moderator på Seniorvärldskonferensen i Göteborg i april - den första i sitt slag i Sverige.

– Den kommer att behandla ett av våra mest aktuella ämnen, nämligen vår åldrande befolkning och hur vi skall lösa boende, vård och omsorg, säger han.

Detta är inte ett problem som bara berör seniorer.

– Alla kommer, om de har tur, att bli gamla och i behov av hjälp, säger Sven Erik Peterson.

I dag ska alla bo kvar hemma så länge som möjligt. Därför krävs det, enligt honom ett seniortänk hos alla fastighetsägare och byggherrar.

– Inte ens nybyggda bostäder klarar kraven för att sjukvårds- och hemtjänstpersonal ska kunna sköta sjuka äldre hemma, säger han.

Både privata fastighets-ägare och allmännyttan kommer att få ett problem inom 15 år.– Då kommer det en svallvåg när både 40- och 60-talister nått 70+. Det kommer att bli besvärligt för dem som inte har anpassat sina bostäder, säger Sven-Erik Peterson.

Inte kommer det att finnas plats på särskilda boenden heller. Antalet platser i särskilt boende har minskat från som mest 135 000 till 85 000 i dag, trots att vi har fler äldre. Och inte kommer det att finnas tillräckligt med personal som kan ta hand om alla. Därför bör vi vara glada för alla invandrare och flyktingar som vill hit.

– Vi kommer behöva dem. För man måste förstå att det kommer att finnas ett större servicebehov inom äldreboenden i framtiden.

Frågan som Seniovärldskonferensen också vill ta upp är vem som ska betala.

– De som blir äldre i dag vill ha service men betalningsviljan är låg. Där kommer vi nog att se en process där man blir medveten om att man måste betala om man vill ha extra service.

Det finns ändå många bra boenden för seniorer i Norrtälje, enligt Sven Erik Peterson. Han tycker att kommunen varit relativt framsynt som till exempel tillåtit det inglasade boendekomplexet Bovieran vid Limmaren. Att man infört äldrepeng och tillämpar lagen om valfrihet, LOV, har även gett företag som Kavat vård i Rimbo en möjlighet att etablera sig här. Båda är exempel på nytänkande som tilltalar experten på äldreboenden Sven Erik Peterson.