Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktivt skolval gynnar alla elever

Annons

Norrtälje kommuns skolor ska ge alla barn en god utbildning och förutsättningar att uppfylla sina framtidsdrömmar. Därför försvarar vi det fria skolvalet. Det fria skolvalet ökar kvaliteten i skolan och minskar segregationen, förutsatt att alla föräldrar gör ett aktivt skolval för sina barn.

Anmäl text- och faktafel

Ett aktivt och fritt skolval gynnar alla elever. Det bidrar till ökad pedagogisk mångfald, nöjdare elever och högre kvalitet i undervisningen. För oss är det också självklart att den som föredrar en annan pedagogik eller inte trivs i sin nuvarande skola ska ha möjlighet att välja eller utan byråkratiskt krångel byta till en annan kommunal skola eller friskola.

Ett aktivt och fritt skolval motverkar segregation. Innan det fria skolvalet infördes placerades eleverna i närmaste skola. Kommunpolitiker, inte eleverna och föräldrarna, bestämde vilken skola de skulle gå i. Konsekvensen av att alla elever placerades i närmsta skola blev att bostadssegregation ledde till skolsegregation.

Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna arbetade tillsammans aktivt för att ändra detta. Med dagens skolpeng som följer eleven till den skola denne väljer kan alla välja skola oavsett tjocklek på plånboken.

Vi värjer oss mot Vänsterpartiets förslag att kommunen med tvång ska kunna placera elever i en grupp med en ”lämplig” social sammansättning. Alliansen för Norrtälje kommun vill istället utveckla det fria skolvalet till ett aktivt skolval för alla. Genom bättre information och aktiva åtgärder blir det möjligt för alla elever och föräldrar att själva välja skola. För att underlätta det aktiva skolvalet ser vi gärna att kommunen inrättar en gemensamt administrerad kö där alla kommunala skolor och friskolor ingå.

Ett aktivt skolval gynnar alla elever. Det är därför vi i vårt handlingsprogram för 2019-2022 slår fast att vi vill stimulera valfrihet och privata alternativ genom att öka informationen om det fria skolvalet.

Robert Beronius (L)

Bino Drummond (M)

Anders Olander (C)

Göte Vaara (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons