Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivitetshetsar du dina barn?

För många fritidsaktiviteter kan stressa ett barn, men att vara en hemmasittare är inte heller bra. Familjeliv hjälper dig att skapa en balanserad fritid.

Många familjer brottas med att hitta balansen mellan aktiviterer och stillasittande. Få föräldrar vill väl se barnen hänga framför tv-spelet en hel lördag och då kan det kännas bra att veta att de i alla fall får springa av sig på fotbollen. Men för mycket träning och aktiviteter kan också bli en stressfaktor.

Känner du att du åker skytteltrafik med barnen mellan danslektioner och simkurser? I så fall är du långt ifrån ensam. I en omröstning på Familjeliv svarade nästan en tredjedel att deras barn har minst en aktivitet var i veckan. Över en fjärdedel har barn som går på två eller flera olika aktivteter.

Många barn börjar sin första idrott redan i förskoleåldern. Gymnastiken eller fotbollen blir en ny gemenskap och en rolig stund att se fram emot. Men om barnen inte själva frågar efter att få börja, kan man gott vänta några år med fritidskurserna, tycker Hanna Thermaenius, psykolog på BUP i Stockholm. Ytterligare tider och måsten i almanackan höjer stressnivån i vardagen. Och stress är som bekant bränsle för konflikterna som lätt uppstår i tjatet om att passa tiden, öva på pianoläxan eller packa upp träningskläderna.

– Bitarna i familjepusslet har blivit lite för många och splittrade. Istället för att skjutsa barnen över halva stan till fotbollsträningen, kan man försöka tänka ”närproducerat” och spela fotboll tillsammans på gården, säger Hanna Thermaenius, psykolog på BUP i Stockholm.

I jakten på passande fritidsaktiviteter är det också lätt att tiden tillsammans prioriteras ned. Relationen till föräldrarna är oerhört viktig och måste få tillräckligt med utrymme, anser hon. Med färre aktiviteter får barn också mer ork att leka fritt.

– Aktiviteter är bra i rätt mängd, men fritiden får inte bli för upphackad. Om man bara har en stund innan man ska i väg till träningen, hinner barnen inte komma igång och bygga en koja. Fri lek kräver tid och kraft, säger Hanna Thermaenius.

Vardagsstunderna utan träning eller besök på lekland, ska inte underskattas om de så bara rymmer några varv med dammsugaren och tömning av diskmaskinen, menar hon.

– Om man knappt är hemma tillsammans är det svårt att ge barnen en naturlig vardag, då man städar eller lagar mat tillsammans. Det kan också vara bra att freda någon dag i veckan då man varken har aktiviteter eller sitter framför skärmar, säger Hanna Thermaeus.

Långt ifrån alla föräldrar är förstås så pigga på att åka i väg med barnen på aktiviteter efter förskolan eller fritids. En mamma på Familjeliv skriver att hon är lättad över att sexåringen än så länge är nöjd med att leka hemma.

Men att inte låta barnen gå på aktiviteter är ibland en ekonomisk fråga snarare än ett aktivt ställningstagande. Sofia Molin, kurator på Bris stödenhet, får då och då samtal från föräldrar som har dåligt samvete över att de inte har möjlighet att låta barnen gå på lika många aktiviteter som kompisarna.

– Vi vuxna har ofta idéer om vad som är en meningsfull fritid. Många barn har långa dagar och behöver tid att koppla av och umgås med föräldrar och syskon.

Baksidan av att ha för få eller inga organiserade aktiviteter är om barnen fastnar alltför ofta och för länge vid surfplattan eller tv-spelet. Samtidigt ska man inte underskatta behovet av att få spela ibland – så länge det sker i lagom dos, tycker Sofia Molin.

– Barn behöver komma ner i varv för att känna in sig själva och hinna reflektera. Något som hände på onsdagen kanske inte dyker upp i tankarna förrän på lördagen. Då är det viktigt att man som förälder gör sig tillgänglig, vilket är svårt om man bara har en liten stund över mellan två aktiviteter, säger Sofia Molin.

LÄS MER:

Idrottsforskaren: Viktigt att barn rör på sig

Familjelivs medlemmar tipsar om enkla och roliga familjeaktiviteter:

•Plantera tillsammans – odla krasse, avokado eller clementiner och undersök hur det så småningom börjar gro.

•Pyssla fram fina glaslyktor av barnmatsbrukar, silkespapper och lim.

•Dans-följa-John: Låt en i taget vara ”John”. John väljer en låt och dansar – ni andra följer med i rörelserna. Ingen förlorar eller åker ut.

•Kurragömma utomhus – roligt för alla åldar! Mot kvällningen kan man dela upp sig i två lag. Det ena laget gömmer sig, medan det andra letar med ficklampor.

•Bygg en koja på gården eller i skogen med hjälp av brädor, spik och gamla mattor.

•Lek ”Fångarna på fortet”! Fixa en ”skattkista” med ett antal hänglås och hitta på små uppdrag som barnen ska klara för att få nycklarna.

•Fynda kottar, pinnar och annat fint på en skogspromenad. Pyssla ihop efter fantasin. Varför inte en djurpark, ett slott eller små gubbar?

LÄS MER:

Idrottsforskaren: Viktigt att barn rör på sig