Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivister slog till mot odling

Fogdö Lax utsatt för djurrättsaktion - aktivisterna anser att de befriat en lax.

Annons

Aktivisterna har själva anmält sig till polisen men anser sig vara oskyldiga.

När Susanne Kedvik kom till jobbet klockan 04.45 på måndagsmorgonen låg en lapp och en burk kakor utanför dörren.

”I natt har fyra personer från aktionsgruppen Tomma burar varit på er odling. Vi befriade några av fiskarna till ett liv i frihet i havet”, stod det bland annat på lappen, med ett medföljande recept på kakorna.

– Jag förstår inte budskapet. Det här får ju helt motsatt effekt. De fiskar som simmat ut vet inget annat liv. De är uppfödda här. De flesta stannar nog kvar i närheten och någon enstaka fångas upp. De klarar inte sig själva därute, säger Susanne Kedvik.

Aktionen ska ha skett någon gång mellan 01.30 och 04.45.

– De har förmodligen kommit hit med bil och sen simmat ut. De lämnade ett cirka 70 centimeter stort hål efter sig, säger Susanne Kedvik.

Sedan starten 1984 har något liknande aldrig inträffat. På laxodlingen finns ungefär 50 ton regnbågslax, i den uppskurna buren förvarades 900 stycken fiskar.

Susanne Kedvik säger att det krävs fyra personer och en arbetsdag för att återställa buren och kontrollera näten. Försäkringen täcker inte heller levande fisk.

När företagets ägare Lars-Åke Jansson trycker på knappen som styr den automatiska utfodringen ser han att det mesta av fodret sjunker till botten.

– Det tyder på att det simmat ut en hiskligt massa fisk. Det känns förjävligt, nu måste vi ha dygnet runt-bevakning och kameror på bryggorna, säger han.

Aktionsgruppen ”Tomma burar” har offentlig gått ut med bilder, namn och text på sin hemsida. Enligt gruppen var det bara en lax, som släpptes ut. Den namngavs ”Justina”.

– Justina, som betyder rättvisa, blir ambassadör för de andra djuren. Vi anser det är moraliskt förkastligt att utnyttja fiskar och andra djur på det här sättet. De är inte produkter för oss människor att konsumera. Därför känner vi en förpliktelse å djurens vägnar att göra något, säger Ramin Winroth, från aktionsgruppen.

Under dagen har de anmält sig själva till polisen.

– Vi står för våra handlingar. Vi anser inte att det vi gjort är ett brott, men är beredda att ta vår rättsliga påföljd.

Polisen kom till platsen vid 11-tiden under måndagen. Det kvarlämnade brevet och kakorna togs med in till stationen.

En anmälan har upprättats, men aktivisterna har ännu inte kontaktats. Och vad brottsrubriceringen blir – vet polisen inte nuläget.

– Vi rådfrågar lagböckerna, men jag vet inte vad brottsrubriceringen blir. Ärendet är överlämnat till kriminalavdelningen, säger Emelie Östling vid Norrtäljepolisen.

Lars-Åke Jansson har nu mejlat alla fiskodlare i Sverige och varnat om händelsen.