Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktiv diktare med lång historia på tidningen

En diktare utklädd till journalist? Eller en journalist utklädd till diktare? Esse Jansson utgör med sina dryga 40 år på Norrtelje Tidning en icke ringa del av tidningens historia. Den 23 februari fyller han 80 år.

Annons

Han växte upp i ett 100 år gammalt torp utan elektricitet eller andra moderniteter. Fadern var först sjöman och jobbade senare i skogen. När Esse var 13 år fick han en enkel lådkamera av sin far. Kameran var till stor glädje för honom. Han hade långt till närmaste ställe där det bodde barn, men hade en bästa kompis, som fortfarande lever. De två var ute i markerna och fotograferade med var sin lådkamera på magen. Esse Janssons allra första motiv var dock inte ute i skogen, utan på en gödselstack där han plåtade tuppen.

Bildintresset fortsatte, och när han var 17 år köpte han på avbetalning en 8 millimeters filmkamera av den kände Norrtäljefotografen Elov Mattsson. Han och kompisen Bengt spelade in filmer där Esse själv ibland medverkade. Men han kunde inte precis slösa med den dyrbara filmen. Uppväxten var fattig, och Esse Jansson fick ont i ryggen av att arbeta i skogen.

Den populära tidningen Bildjournalen inbjöd läsare att berätta om sina liv. I ett sommarnummer 1954 trycktes 20-åriga Esses berättelse om hans liv och om drömmen att få göra film, allt med en mängd foton som Bildjournalens fotograf tagit av honom.

Genom åren har Esse varit fantastiskt aktiv och lärt känna en fantastiskt stor mängd människor, både kändisar och ”vanliga”. Publiciteten i Bildjournalen väckte uppmärksamhet. Han fick utbilda sig till biomaskinist i Norrtälje och jobbade sedan en tid i Sandrews studior på Gärdet i Stockholm.

Jobbet upphörde när värnplikten kallade. Esse jobbade sedan som typograf på Norrtelje Tidning. Samtidigt skrev han och fotograferadea för tidningen. Hans ögon visade sig känsliga för blyet som användes i sätteriet. Han valde att bli frilansreporter, och fick 1965 fast anställning på Norrtelje Tidning.

– Min chef Harald Hultman var tidningsman ut i fingerspetsarna, säger Esse. Han var min mentor, och jag känner stor tacksamhet mot honom.

På NT jobbade Esse i 43 år, inte minst som kulturredaktör. Mellan varven har han bland mycket annat hunnit med att vara luciapappa, diktare med flera samlingar utgivna och med en LP på meritlistan, där hans verk sjungs av populära sångduon Mia Marianne och Per Filip. Han har länge umgåtts med tanken att skriva ner sina minnen i en bok.

– Jag ska försöka ta mig i kragen och få det gjort, säger han med ett skratt.

Esse Jansson

Aktuell: Fyller 80 år den 23 februari

Födelseort: Länna

Bor: I Norrtälje

Yrkesverksamhet: Främst på Norrtelje Tidning 1956-99

Filmade: Med 8 mm filmkamera av typ Keystone när han var 17 år. Filmade Norrtälje med berömde färghandlare Torsten Nordströms efterlämnade 16 mm-kamera

Tidiga spelfilmer: ”Man stjäl vår kärlek” (1953) och ”Nu blommar jorden” (1954). Norrtäljeflickorna Maud Hammarström och Yvonne Sjöquist medverkade

Bland mycket annat: Redaktör för Nils-Ferlinsällskapets medlemstidning ”Poste Restante” och för Kyrktidningen för Länna, Blidö och Riala pastorat.

Varit bland annat: Ordinarie styrelseledamot en mandatperiod för Musikhögskolan i Stockholm

Firar födelsedagen: På okänd ort, dit hustrun Ann Ljunggren Jansson tar honom