Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ajvide Lindqvist ger ut ut ny bok

Han har spridit skräck sedan debuten med vampyrromanen Låt den rätte in.
Nu är John Ajvide Lindqvist, Rådmansö, aktuell med nya romanen Lilla stjärna, som börjar och slutar vid allsången på Skansen.

Annons
John Ajvide Lindqvists nya skräckroman Lilla stjärna är kanske den mörkaste hittills. Själv tycker han att den har ett lyckligt slut. - Det går som det ska gå i berättelsen, säger han.

Det är någonting med borrmaskiner. Och sköra skallben.

En sak är i alla fall säker. John Ajvide Lindqvists senaste skräckroman ger en ny syn på de till synes vardagliga maskinerna. Och vad de kan användas till.

– Det där är en bild som varit med mig länge. Ett hål in i huvudet. Det finns något fruktansvärt obehagligt i det, säger han.

Så sant. Obehagligt var ordet. Frågan var hur han skulle använda bilden. Hur scenen skulle se ut. Svaret dök upp på Räfsnäs såg.

– Jag fick syn på en så snygg borrmaskin när jag var där. Nätt, formad efter handen, stark och liten, säger han och vrider fingrarna som om han greppade ett handtag.

Sedan tittar han upp och ler.

– När jag hittade den visste jag att det var vapnet.

John Ajvide Lindqvist sitter på ett kafé i Norrtälje, dricker kaffe, äter ostmacka och berättar om romanen Lilla stjärna, som kommer ut i mitten av maj. En mörk berättelse, som skildrar både brutalt våld och skärande ensamhet. Kanske den otäckaste av hans romaner.

– Det finns inget hopp, det är sant.

– Men det är ett lyckligt slut här också.

Slutet ska inte avslöjas här, men lyckligt känns inte som riktigt rätt beskrivning. Snarare våldsamt. Och sorgligt.

– Jo, men jag tycker att det är ett fantastiskt slut. Det går som det ska gå i berättelsen. Och de får vara tillsammans.

De som får vara tillsammans är berättelsens båda tonårsflickor. Den ena hittas som spädbarn i skogen av en avdankad svensktoppsmusiker. När han hör hennes röst förstår han att det är något särskilt med henne. Han tar hem henne och vägrar lämna henne ifrån sig. Den andra flickan växer upp i en alldeles vanlig familj. En allvarlig, lite udda flicka, som söker sig ut på nätet och blir ett trasslande troll på olika sajter.

De får kontakt, blir vänner och börjar skapa musik, som slår igenom på nätet, framför allt hos andra vilsna unga tjejer. Så byggs en gemenskap upp, som får förödande konsekvenser.

Kulmen sker under Allsång på Skansen.

– Jag fick idén när jag genuint började tycka om allsången. Det är ett jättebra program, jag blir rörd av hur fint det är. Jag fick bilden av att något hemskt skulle hända där.

Det handlar om kontraster. Om det otäcka som tassar in i vardagen. Eller trasar sönder en idyllisk allsångskväll.

– Hemska saker med hemska människor i hemska miljöer, det kan Lars Norén ta hand om, för mig skulle det inte funka. Jag behöver kontrasten, säger John Ajvide Lindqvist.

Svärta och lycka. Hans böcker är visserligen mörka och bitvis rejält otäcka, själv ser han påfallande glad ut och ger ett intryck av att vara nöjd med livet. Mer vårmorgon än vinternatt. Mer gladpop än gothrock.

Han växte upp i Stockholmförorten Blackeberg, där vampyrromanen Låt den rätte komma in utspelar sig. För sju år sedan flyttade han och hans familj till Rådmansö och huset han ärvt efter sin far.

– Jag trivs enormt bra. Jag är superförankrad, här ska vi vara. Jag tycker så mycket om havet och skärgården.

Lilla stjärna är fullmatad med musik. David Bowie och Morrissey dyker upp, men framför allt handlar det om schlager och svensktoppslåtar med artister som Siw Malmqvist och Lasse Lönndahl.

– Det är jättebra musik, med trallvänliga låtar, särskilt om det är texter av Peter Himmelstrand. De är så välskrivna, så roliga. Hambo-Stinta i kortkort är ingen enkel text. Och Judy, min vän är jättebra. Det finns alltid en knorr i hans texter.

Det finns också många samtidsmarkörer i romanen. Nätmobbning, Idol, stjärnkult, troll som fiskar på nätet. Men nej, han har inget budskap, säger John Ajvide Lindqvist.

– Om man skriver någon form av tragedi med samtida förtecken blir det nödvändigtvis någon sorts samhällskritik. Det här kan hända i vårt samhälle som det ser ut, alla byggstenar finns. Men det finns inget budskap.

Däremot har han förmågan att skapa otäcka stämningar i sina böcker. Känslan av något mörkt och kallt som krafsar sig in under tröjan och gnager sig in i huden.

En av nycklarna till den ruggiga känslan är trovärdighet. Det måste finnas förklaringar till varför det går som det går.

– De flesta monster är på något sätt offer. Det finns inga mördare eller monster som är lyckliga människor.

– Jag har både mina hemskaste och mina vackraste bilder först. Sen tänker jag att jag inte tror på det och börjar ställa frågor. Varför gör hon så här? Det beror på att hon växte upp på det här sättet. Varför var det så? Jag trålar bakåt för att få tag på alla trådar.

– Om jag har gjort rätt känns varje punkt på vägen till det fruktansvärda oundviklig. Det finns en anledning till att monstret finns där, en ofrånkomlighet.

– Det är människors fria val som leder dem åt helvete, de kan inte välja något annat än de gör. Det är tragedins väsen, att allt måste ske på ett visst sätt.

Förutom den nya romanen har John Ajvide Lindqvist en hel del annat på gång. Han har skrivit en ny epilog till Låt den rätte komma in och en pjäs om ett dansband för Dramaten.

Nästa roman ska få titeln X. Men först tänker han skriva något helt annat.

– Jag vill se om jag klarar av att skriva en bok på två månader, en helt konventionell zombieroman som utspelar sig på Tjärven. En grupp människor är isolerade där, sen kommer de döda upp ur havet. Levande mot döda. Pang på, slafs, inte grotta i människors huvuden.

Han ser förtjust ut när han pratar om slafs och zombies. Ren och rak skräck.

Och spänning, som naglar fast läsaren. Någon kallade Lilla stjärna för bladvändare. Det är ett betyg han gillar.

– Min etta är att man ska vilja läsa nästa sida och se hur det går.

John Ajvide Lindqvist

Ålder: 41 år.

Familj: Ja.

Bor: På Rådmansö.

Gör: Författare.

Tidigare böcker: Låt den rätte komma in (2004), Hanteringen av odöda (2005), Pappersväggar (2006), Männniskohamn (2008).

Läser: Just nu Chockdoktrinen av Naomi Klein och The doll who ate his mother av Ramsey Campbell.

Lyssnar på: A-ha.

Tittar på: Sopranos.

Aktuell: Med nya romanen Lilla stjärna, som kommer ut 18 maj.

Annons