Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aina värnar byggnadstraditioner

Hon har alltid älskat havet och värnat om gamla traditioner. När hon för några år sedan fick möjlighet att yrkesmässigt lyfta fram och bevara kulturhistoriska värden kunde hon förverkliga flera drömmar.

I dag är Aina Öhman, verksamhetsledare på den ekonomiska föreningen Båt- och Byggnadsvård i Roslagen.Rådmansö. Redan i sin ungdom grundlade Aina Öhman intresset för gamla hantverkstraditioner. Nyfiken som hon är, har hon under åren ägnat mycket tid åt att läsa, lyssna och lära. Hon har plöjt åtskilligt med facklitteratur, besökt många olika typer av byggnader, lärt sig uppmärksamma detaljer och ständigt sett till att vidga sina kunskaper.

Kärleken till havet kunde

hon tillgodose fullt ut när hon för tiotalet år sedan blev bofast i Östernäs på Rådmansö. Då flyttade hon in permanent i Tolfmansgården, som varit i familjens ägo sedan 1948.

– Min delaktighet i underhållet av huset och ansvaret för det växte med åren, samtidigt som kunskaperna i byggnadsvård ökade. Det har kommit att bli en fantastisk hobby, berättar Aina, som genomfört en varsam renovering av sin gård.

Ursprungskänslan, harmonin och lugnet runt gården betyder mycket för henne, i en tillvaro där hon också gillar att ha många järn i elden samtidigt.

– Man måste våga prova på något nytt emellanåt. Men förändringar bör komma långsamt och tillåtas växa fram.

När Aina för ett par år

sedan fick möjlighet att vara med och starta en ekonomisk förening för att bevara och lyfta fram de kulturhistoriska värdena i Roslagen, tilltog hennes glädje. Från att bland annat ha jobbat inom sjukvården och inom läkemedelsindustrin, kunde hon nu fokusera på sitt stora intresseområde.

– Det känns som att jag alltid har semester. Det är en stor förmån att få jobba med det man verkligen brinner för, säger Aina.

Båt- och Byggnadsvård i Roslagen har vuxit fram och utvecklats till en framgångssaga som engagerar ett tiotal personer, under ledning av Aina. Fönsterrenoveringar, dels i den egna verkstaden, dels hos kunder, har blivit en av föreningens största verksamhetsområden.

Bland kunderna finns bland andra Penningby slott och flera privata fastighetsägare. Verksamheten har på kort tid blivit mycket populär. Listan på kommande projekt är lång.

Även om det ofta

tickar iväg många timmar på de olika renoveringsprojekten, är Aina Öhman mycket bestämd på en punkt:

– Byggnadsvård är så viktigt att det absolut inte får bli en lyxvara. Alla ska ha råd att kunna köpa kompetensen och bidra till att vår historia och fina traditioner bevaras för framtiden.