Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägarna upp i rök

Länsstyrelsen får ingen kontakt med den familj som bott i huset sedan knappt två år tillbaka.

– Vi har inte kunnat nå familjen, vi är rädda för att huset blivit övergivet igen, säger Maria Malmlöf, arkivarie på länsstyrelsen.

Den förre ägaren, Björn Söderblom som länsstyrelsen jagat under flera år, lät tingshuset förfalla i många år. Men för snart två år sedan flyttade familjen Eklöf in i huset.

Överens 2011Pappan i familjen, Mikael Eklöf, har tidigare dömts för bland annat grovt bokföringsbrott. Mikael Eklöf själv pekar ut sonen Buster som ägare av huset, men enligt lagfarten står det att det fortfarande är Björn Söderblom som är ägare.

Länsstyrelsen träffade familjen i Häverödal under 2011 och de kom överens om att en rad akuta åtgärder skulle vidtas. Bland annat lagades taket.

– Det kändes väldigt bra och de nya ägarna var mycket entusiastiska, säger Maria Malmlöf.

Vård- och underhållsplan

Därefter lät länsstyrelsen i samarbete med en byggnadsvårdsrådgivare ta fram en vård- och underhållsplan för huset. 25 000 kronor i bidrag har länsstyrelsen nu avsatt för nya åtgärder.

– Det handlar om kvalificerade plåtarbeten på tak, skorsten samt avledning av vatten till hängrännor, säger Maria Malmlöf.

Omfattande insatserByggnadsvårdsrådgivaren hade kontakt med familjen Eklöf i somras. Men nu har både länsstyrelsen och rådgivaren åter tappat kontakten med dem.

Hur omfattande insatserna ska vara i framtiden, beror på vad huset ska användas till, säger Malmlöf. Länsstyrelsen har också möjlighet att ge ansenligt stöd för kommande åtgärder.

– Ska huset användas som bostad eller till exempel som konferensanläggning så krävs en hel del upprustning och modernisering invändigt samt en värmeanläggning. De offentliga rummen med målningar måste renoveras med försiktig hand, säger Maria Malmlöf.

Övergivet

Men så länge länsstyrelsen inte får tag i ägarna och kan föra en dialog med dem så händer inget med upprustningen och huset står övergivet igen.

– Vi är rädda för att det är så, säger Malmlöf.