Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABBA:s studiomusiker på besök

Många av musikerna som var med och skrev musikhistoria under ABBA:s inspelningar gästar Roslagen på lördag med föreställningen The Original Band ABBA Tribute.

Att det ska vara ”på riktigt” är saxofonisten och producenten Johan Stengårds motto. Han var studiomusiker under många av ABBA:s inspelningar och har själv blivit inbjuden att vara med i många föreställningar som spelats för att hylla ABBA och deras musik men det har inte känts helt rätt.

− Jag ville göra det på riktigt. Jag ville ha det rätta bandet, Owe Sandströms kläder och körerna. Det är den nivån vi ska hålla, säger Johan Stengård.

Förutom Johan Stengård består bandet av fem musiker som alla har bidragit till ”ABBA-soundet” och ibland även mer än så. Johan Stengård berättar att det experimenterades en hel del i studion när ABBA gjorde sina inspelningar och alla var delaktiga i den processen.

− Om det hade varit idag så skulle alla dessa musiker stå som medkompositörer.

För att skapa den ”riktiga” ABBA-upplevelsen behövdes det en person till, Owe Sandström. Hans design var banbrytande och var ett av ABBA:s signum. Sandström har bidragit med både originalkläder och uppsydda plagg för att skapa den rätta känslan.

− Owe Sandström är en del av bandet, säger Johan Stengård.

Föreställningen innehåller både musik och en hel del berättelser och anekdoter. Johan Stengård berättar att när versioner av musikalen Mamma Mia! har sats upp har de inte kunnat återskapa hans saxofonslinga från Voulez-Vous. Istället spelas en inspelad slinga med hans blåsfraser.

− Jag har lirat på varenda Mamma Mia!-musikal i hela världen och det är sådana saker vi berättar under föreställningen, säger han.

Norrtälje är en av tre platser som de besöker nu under sommaren för att ”hålla showen igång”. I höst väntar föreställningar tillsammans med Norrköpings symfoniorkester och besök i Norge. Men till våren blir det världsturné med stopp i Australien, Japan, Kina och England.

− Vi i Sverige förstår inte hur stora ABBA är utomlands, säger Johan Stengård.

Stengård är mycket nöjd med föreställningen och tycker att det är roligt att återuppleva historia trots att han inte kände det som en historisk händelse när de gjorde inspelningarna.

− Det var roligt att bidra med lite råvaror som de sedan kunde tillaga.

Stengård tror att lördagen kommer att bli ett två timmar långt ”ABBA-party”.

−Vi kommer att bjuda Norrtälje på något riktigt speciellt.

ABBA − The Original Band

Föreställningen ges i Roslagsskolans Aula i Norrtälje lördagen den 2 augusti klockan 19.30.

På scen kommer det att finnas 15 artister och musiker.

The Original Band består av: Micke Areklev, gitarr, Rutger Gunnarsson, bas, Roger Palm, trummor, Per Lindvall, trummor, Åke Sundqvist, trummor och percussion.

”Abborna” gestaltas av Patrik Lundström, Linda Östergren, Malin Kernby och Joakim Niehoff.

Kostym står Owe Sandström för.

Föreställningen är två timmar lång.