Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

89-åring dömd för vårdslös u-sväng

Hade hjälpen inte funnits så nära hade mc-föraren sannolikt dött, enligt polisen. Nu har mannen som vållade olyckan dömts.

Det var den 25 augusti som den 89-årige mannen fattade det ödesdigra beslutet att göra en U-sväng på E18 vid Rösa. Mannen svängde tvärt vänster mot en så kallad katastroföverfart, samtidigt som en motorcyklist kom körande i hög hastighet bakifrån.

Krocken blev våldsam. Den äldre mannen undkom med lättare skador medan mc-föraren slet av en arm och ett ben i olyckan. Han fick även kotfrakturer och en livshotande blödning.

Men han överlevde. Mycket tack vare dem som stannade – en ledig polis och en ledig brandman.

– Dom som var där räddade livet på mannen, säger trafikpolis Per Löhman som också har föreslagit länspolismästaren att de som stannade för att hjälpa till borde hedras för rådigt ingripande.

– De gjorde en väldigt bra insats, säger Löhman.

Bilisten har i efterföljande förhör sagt att han inte tyckte att han agerat vårdslöst och att han inte visste att det är förbjudet att använda katastroföverfarten. Tingsrätten gör en annan bedömning och dömer honom för grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Då mannen är äldre och tidigare ostraffad anser tingsrätten att straffet kan stanna vid villkorlig dom och 150 dagsböter á 240 kronor – totalt 36 000 kronor.