Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

83-åring med hjärtsvikt får ingen färdtjänst

Hur länge måste man vara funktionshindrad för att få färdtjänst? Det undrar Anita Johansson, 83, som lider av hjärtsvikt, syrebrist och vatten i lungorna.

Anita Johansson, 83, ligger hemma i sängen och vilar. Hon har kramp i benen och kan knappt gå, då blir hon yr. Yrseln är en del av hennes vardag och gör att hon har svårt att förflytta sig längre sträckor utan att svimma.

– Rätt som det är så ramlar jag omkull, jag får oftasyrebrist i bussar. Sist plockade ambulansen upp mig utanför djurkliniken i Norrtälje, berättar hon.

Framtill april förra året vårdade hon sin sambo som hade en alzheimerliknande sjukdom. När han gick bort började hennes egna dåliga hälsa göra sig påmind.

Blodtrycksfall, syrebrist, vatten i lungorna och hjärtmuskelinflammation är några av alla de åkommor som drabbat henne det senaste året. För drygt ett år sedan bröt hon dessutom handleden efter att hon svimmat. Sedan dess är hon handikappad till sju procent i handen.

Trots hennes bräckliga hälsotillstånd har Färdtjänst Stockholm avslagit hennes ansökan om att få hjälp att ta sig runt. Hon bedöms inte vara tillräckligt dålig för att få ett färdtjänstbevis.

Anita Johansson vittnar även om slarv i besluten från Färdtjänst.

– De har skrivit att jag kan gå medan läkaren sagt något annat till mig, säger hon.

Någon som har reagerat och upprörts av beslutet är hennes före detta granne Johannes Folkesson, som även är politiskt aktiv för Vänsterpartiet.

– För mig är det helt ofattbart att Anita inte får färdtjänstbevis, hur dålig ska man behöva vara för att få hjälp? undrar han.

Johannes Folkesson har på nära håll sett hur Anita Johansson kämpat för att få livet att gå ihop. Därför har han hjälpt henne med att pröva Färdtjänsts beslut hos Kammarrätten och kontaktat både kommun och landsting. Fallet är ännu inte avgjort.

– De hänvisar till färdtjänstlagens sjunde paragraf som säger att man ska ha funktionshinder som inte är tillfälliga. Men de har inte kunnat säga att vatten i lungorna eller hjärtsvikt inte är beständigt och att ansökan därför ska avslås, säger han.

– Hur länge måste man vara funktionshindrad för att få färdtjänst? Om de inte kan hjälpa mig, vem hjälper de då? undrar en orolig Anita Johansson.

Enligt lagen om färdtjänst måste ett funktionshinder vara beständigt i minst tre månader för att färdtjänstbevis ska utfärdas.

Johannes Folkesson tycker att Färdtjänst i stället ska titta på de faktiska omständigheterna.

– Hon vågar inte åka till läkaren som finns i Mörby för att hon är rädd att svimma på bussen. Det är ju inte själva resan som är problemet, det är ju miljön som är farlig för henne, menar han.