Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

79-årig kvinna drabbad av bedragare: "Det kändes väldigt obehagligt"

Minst fyra olika äldre personer med finskt namn har nyligen blivit uppringda av någon som hävdat att de var en släkting som behövde pengar snabbt.
En 79-årig kvinna, bosatt strax utanför Norrtälje, har polisanmält bedrägeriet.
– De var väldigt listiga, säger hon. Det lät väldigt trovärdigt.

Annons

Den 79-åriga kvinnan befann sig i hemmet när telefonen ringde. Mannen som ringde utgav sig för att vara en släkting till kvinnan och inledde samtalet med att fråga om hon kände igen hans röst?

– Jag blev osäker, men tyckte att han lät som en släkting till mig. Så jag frågade om det var han, vilket mannen i telefonen förstås sa att det var. Han var väldigt listig, det kändes verkligen som om det var min släkting.

Mannen berättade sedan att han fått sin bil stulen, att han förlorat sin plånbok och frågade om han kunde få låna kvinnans Visa-kort. Han behövde snabbt pengar för att klara sig.

– Jag blev misstänksam, men han lät väldigt trevlig och jag trodde verkligen att det var min släkting. Sedan sa han att han själv tyvärr inte kunde komma och hämta kortet. Då började jag ana oråd. Jag såg även en annan man som gick på vägen utanför.

Nu vill den 79-åriga kvinnan varna andra.

– Man känner sig dum som är nära att gå på sådant här, men han var väldigt övertygande i telefonen. Det är lätt att trilla dit.

På onsdagen blev även en äldre person med finskt namn bosatt i centrala Norrtälje uppringd av en person som presenterade sig som en brorson. Mannen som ringde upp talade finska. Han hävdade att han hamnat i akut penningknipa och behövde pengar direkt. Han gjorde upp med den uppringda att han skulle skicka en kompis till bostaden för att hämta pengarna.

– Han fick med sig 1 500 kronor, säger Norrtäljepolisens stationsbefäl Emelie Östling.

Bedrägeriet uppdagades när personen efteråt ringde upp den aktuella släktingen för att höra hur det gått.

Ytterligare en person med finskt namn och bosatt i centrala Norrtälje blev uppringd under onsdagen av en finsktalande person. Även han uppgav sig vara en släkting som hamnat i akut penningknipa. Han frågade också om den uppringda personen hade pengar hemma som han kunde få låna.I det fallet blev dock den uppringda misstänksam eftersom bedragaren inte kunde svara på följdfrågor som till exempel var han studerat.

Emelie Östling uppmanar nu framförallt alla med finskklingande namn och deras anhöriga att vara uppmärksamma och inte avslöja om de till exempel har pengar hemma.

På finska: 79-vuotias nainen petturin uhrina: ”Tämä tuntui hyvin epämiellyttävältä”

Annons