Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

74-åriga Tuula lurades av bedragaren

Förra veckan utsattes flera finskspråkiga personer i Norrtälje för bedrägerier.
– Jag har grubblat mycket på hur jag kunde luras, säger Tuula Vertanen.

Tuula Vertanen, 74 år, är en av de som förra veckan utsattes för en bedragare som genom att utge sig för att vara en släkting eller bekant lurade till sig pengar. Norrtelje Tidning har tidigare skrivit om polisens varning och om hur minst fyra personer gått i fällan.

Tuula Vertanen som bor utanför Norrtälje blev i onsdags förra veckan uppringd av en man som talade finska. Han frågade flera gånger om hon kunde gissa vem det var och när hon till slut gav med sig och frågade om det var en bekant från Finland sa mannen att hon gissat rätt.

– Jag hade kunnat säga vilket namn som helst, berättar Tuula Vertanen för NT.

Men det förstod hon inte då. Mannen talade finska utan brytning och lät som den han utgav sig för att vara. Han sade att han kommit till Rimbo för att köpa byggnadsmaterial men att hans bil gått sönder och att hans plånbok försvunnit. Nu behövde han låna 4 000 kronor för att bärga bilen till Norrtälje.

De kom överens om att träffas vid en bankomat i Norrtälje men mannen sa att han inte själv kunde ta emot pengarna utan skulle skicka någon annan. Tuula Vertanen blev misstänksam men var stressad och lämnade över pengarna till en tystlåten ung man i 20-årsåldern.

– Jag var så stressad att det inte är klokt. Jag kunde inte tänka klart. De ringde flera gånger och skyndade på, säger hon.

Efteråt ringde hon till sin bekant i Finland som sa att han inte alls var i Sverige. Sedan hon insett att hon blivit lurad har hon grubblat mycket på hur hon kunde gå på det, men nu vill hon främst varna andra.

– Det är bra att alla får veta. Det är hemskt att man ger sig på gamla människor, säger Tuula Vertanen.

Läs mer:

79-årig kvinna drabbad av bedragare: "Det kändes väldigt obehagligt"

Läs mer:

79-vuotias nainen petturin uhrina: ”Tämä tuntui hyvin epämiellyttävältä”