Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

74-årig Blidöbo laddar för New York marathon

– Man gör det för att det är en upplevelse. Det är en väldigt speciell dag i ens liv, säger Olle Norrby, 74, från Blidö. Den 3 november springer han sitt tredje New York City Marathon.

Annons

Söndagen den 3 november står Olle Norrby och 48 000 andra löpare på startlinjen i New York. Kvällen innan loppet är det pastaparty i Central Park. I år ska kocken Marcus Samuelsson laga maten. På söndagsmorgonen klockan 05.30 fraktas löparna med buss till starten på Staten Island.

– Man samlas upp nästan som i ett fångläger. Det är mörkt och kallt och sen får man vänta i timmar innan starten går klockan 10.30. Varje gång man får flytta fram en bit jublar alla.

När löparna springer över den höga Verrazano Narrows Bridge spelas Frank Sinatras New York, New York och löparna sjunger med. Längs hela sträckan står mängder av människor och hejar.

– De är duktiga på det, amerikanerna. Det är en fantastisk stämning.

Energin från pastan man proppat i sig på kvällen och sportdrycken man druckit innan start räcker i max tre mil. De sista tolv kilometerna springer Olle på vilja.

– Jag är uthållig och envis.

Olle Norrby började inte träna förrän han var 53. Han hade börjat gå mellan möten i jobbet, bara för att det gick snabbare än att köra eller åka kommunalt. Därifrån blev steget inte långt att börja jogga.

– Man tänker bra när man springer. Det blir något annorlunda i hjärnan.

Nu har han sprungit ett antal maraton, halvmaror och andra lopp.

– När jag hade sprungit mitt första maraton, i Stockholm, hade jag en sådan träningsvärk att jag inte ens kunde kliva ner från en trottoarkant. Jag var tvungen att backa ner.

Senaste New York maraton sprang Olle för två år sedan. Vid målgången i Central Park var han kraftigt nedkyld.

– Jag har aldrig frusit så mycket i hela mitt liv.

De överdragskläder man har innan starten skänks till välgörenhet. På grund av säkerhetspådraget kring loppet var delar av parken avspärrade när Olle skulle tillbaka till hotellet.

– Jag ville gena, men det var avspärrat och det stod en polis där, stor och kraftig. Jag tänkte ”fan, jag vänder inte” och fortsatte. Han sa ”det ser ut som om du fryser”. Han gav mig en blå filt som det stod NYPD på och så skjutsade han mig till hotellet. Det är mitt allra bästa minne.

Efteråt blev Olle sängliggande i två veckor. Men det är glömt nu.

– Jag är glad att jag känner mig hel fortfarande. Många i min ålder klagar på sina knän.

Själv har han ett ryggslut där kotorna enligt honom själv sitter helt hopknölade.

– Min läkare säger att jag inte ska springa, men jag gör det ändå bara för att jävlas, säger han med ett leende.

Nuförtiden bryr sig Olle inte om tider.

– Det är bara målgång som räknas, inte tid.

New York Marathon

New York City Marathon är världens största maratonlopp. I år räknar arrangörerna med att 48 000 personer kommer att delta.

Loppet arrangeras den första söndagen i november varje år sedan 1970. Arrangör är New York Road Runners (NYRR).

Loppet startar på Staten Island, passerar Verrazano Narrows Bridge och går genom stadsdelarna Brooklyn och Queens innan det når Manhattan. Målgången sker i Central Park.

2012 ställdes loppet in på grund av orkanen Sandy som nådde USA:s östkust veckan innan loppet var planerat.

Snabbaste tiderna:

Margaret Okayo, Kenya 2:22:31 (2003)

Geoffrey Mutai, Kenya 2:05:06 (2011)